Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Aanjaagteam: LPGGz pleit voor doorstart richting preventie

Op 30 september jl heeft het aanjaagteam verwarde personen zijn werkzaamheden beëindigd. Het Landelijk Platform GGz vindt dat het aanjaagteam goed werk heeft verricht, maar dat een krachtig vervolg nodig is. De urgentie is onverminderd groot. Het vervolg zal in het teken moeten staan van preventie en een persoonsondersteunende aanpak.

Preventie
Incidenten krijgen in de aanpak van verward gedrag nog steeds te veel aandacht. Hierdoor ontstaat een eenzijdige focus op de 'achterkant' van het probleem: de crisissituaties, vraagstukken rond veiligheid en gedwongen zorg. Het LPGGz pleit met het aanjaagteam voor een omslag naar preventie, ofwel: waar mogelijk voorkómen dat mensen in een crisis geraken.

De bouwstenen die het aanjaagteam ontwikkeld heeft voor een sluitende aanpak zijn vooral gericht op acute situaties. Het LPGGz stelt voor om de bouwsteen 'preventie en levensstructuur' nader te concretiseren. Volgens het platform moet elke grote stad of regio uiterlijk in 2017 zorg dragen voor:

  • voldoende laagdrempelige time-outvoorzieningen;
  • aanbod van de crisiskaart;
  • ondersteuning en psycho-educatie van familie en naastbetrokkenen;
  • een geïntegreerd aanbod van ambulante ggz-zorg en ondersteuning door wijkteams.

Daarnaast zullen gemeenten volgend jaar duidelijk moeten maken wat zij op het gebied van huisvesting, armoedebestrijding, bevordering arbeidsparticipatie en anti-stigma ondernemen om uitsluiting van crisisgevoelige mensen tegen te gaan.

Ervaringsdeskundigheid en rol LPGGz/MIND
Het LPGGz is teleurgesteld dat veel gemeenten hun aanpak voor verward gedrag ontwikkelen zonder noemenswaardige inbreng van cliënten en naastbetrokkenen. Dit is in schrille tegenstelling met de werkwijze die het landelijk aanjaagteam gevolgd heeft. De inbreng van ervaringsdeskundigen en de signalen van cliënten en familieleden zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van preventief lokaal beleid. Dit geldt ook voor de eigen initiatieven op het gebied van zelfregie en herstel die helpen om mensen meer grip te geven op hun eigen leven.