Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Duurzaamheid herstelondersteuning door onderzoek

Er zijn momenteel veel nieuwe vormen van herstelondersteunende zorg, zoals IMR, WRAP, ART en ‘Resourcegroepen’. Om zo’n nieuwe zorgvorm goed te implementeren kan praktijkgericht onderzoek helpen. Om te zien of de zorgvorm effectief is, is experimenteel onderzoek nodig. In dit artikel worden voor- en nadelen van beide genoemde typen onderzoek geïllustreerd met eigen ervaringen in Bavo Europoort.

Hier werd zowel ‘praktijkgericht’ als ‘experimenteel’ onderzoek gedaan naar Illness Management and Recovery (ook wel Hersteltraining genoemd). Als een instelling na onderzoek besluit dat een vernieuwing structureel onderdeel van de zorg moet worden, is het de verantwoordelijkheid van management en directie deze zorgvorm te borgen. Dit vraagt om continue aandacht voor supervisie, opleiding en de kwaliteit van de implementatie.

Veel vernieuwingen in de langdurige zorg

Zorginnovaties voor mensen met ernstige en langdurige aandoeningen in de ggz, gericht op herstelondersteuning, buitelen op dit moment over elkaar heen. Actuele zorgconcepten op dit gebied, vaak overgenomen uit het buitenland, zijn bijvoorbeeld Illness Management and Recovery (IMR), WRAP (Wellness Recovery Action Plan), ART (Active Recovery Triad), POD (Peer-supported Open Dialogue), MiiND (Virtual Peer Community) en Resourcegroepen. Al veel langer bestaan IRB (Individuele Rehabilitatie Benadering), SRH (Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen)
en IPS (Individuele Plaatsing en Steun).

Steeds duiken er nieuwe zorgconcepten op, maar ze worden meestal maar op beperkte schaal geïmplementeerd en na kortere of langere tijd verwateren ze in meerdere of mindere mate. Veelbelovende nieuwe vormen van herstelondersteunende zorg zouden daarom systematisch geïmplementeerd, geëvalueerd en na gebleken
succes goed geborgd moeten worden. Bavo Europoort besloot om deze reden IMR goed te implementeren en zowel de implementatie als de effectiviteit te onderzoeken.

Bert-Jan Roosenschoon

Lees verder op pagina 46 van het maartnummer van Participatie en Herstel.