Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Ervaringen van patiënten met schizofreniespectrum en andere psychotische stoornissen met Acceptance Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een psychosociale interventie die is gebaseerd op de gedragspsychologie. ACT wordt inmiddels breed toegepast bij onder andere angst, depressie, pijn, psychose en autisme. ACT bestaat uit zes processen: (1) acceptatie (ruimte maken voor vervelende ervaringen), (2) defusie (afstand nemen van je gedachten), (3) het Zelf (flexibel omgaan met je zelf(beeld)), (4) mindfulness, (5) waarden (stilstaan bij wat echt belangrijk voor je is) en (6) toegewijd handelen. De rationale onder ACT is dat deze processen leiden tot psychologische flexibiliteit (1).

Het doel van ACT is om patiënten te helpen een rijker en zinvoller leven te leiden. ACT sluit aan op de waarden van de cliënt en richt zich niet primair op de afname van symptonen (3). De afname van symptonen wordt in ACT beschouwd als een bijproducrt van de behandeling (4). Medicatie is een belangrijk en effectief middel bij psychotische symptonen, maar is niet voor iedereen en/of in gelijke mate effectief (5). ACT biedt een aanvullende behandelmethodiek wanneer patiënten geen medicatie willen gebruiken, of als medicatie niet effectief is of bijwerkingen geeft (6). 

Lees verder op pagina 22 van het juninummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.