Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Herstelgerichte praktijken in de ggz

In de gggz is men herstel gaan beschouwen als een persoonlijke en subjectieve ervaring. Het verleggen van de aandacht naar dit type herstel zal een transformatie in de geestelijke gezondheidszorg teweegbrengen. Maar menselijke systemen veranderen niet zo gemakkelijk.

In dit artikel worden zeven misvattingen bloot gelegd over het begrip herstel. Vervolgens wordt ingegaan op tien herstelondersteunende praktijken die waardevol zijn gebleken omdat zij zich richten op belangrijke herstelprocessen als verbinding,hoop, identiteit, betekenis en empowerment (het CHIME-schema). Ten slotte wordt ingegaan op het verbreden van het culturele begrip van herstel, het implementeren van organisatorische transformatie en het bevorderen van burgerschap.

Dit artikel is een vertaling van Slade, M. e.a. (2014) Uses and abuses of recovery: implementing recovery-oriented practices in mental health systems. World Psychiatry 13, 12-20. 

Congres herstelacademies

Er zijn momenteel veel lokale herstelinitiatieven, herstelacademies of zelfregiecentra. Met ieder zo hun eigen insteek en opzet. Opvallend zijn de vele positieve herstelverhalen van de betrokkenen bij verschillende herstelinitiatieven, de professionaliteit en vele mogelijkheden die er geboden worden. Op het congres herstelacademies worden verschillende herstelinitiatieven gepresenteerd en gaan sprekers in op eerste kwalitatieve onderzoeksresultaten van het Trimbos-instituut.