Participatie en herstel
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Jeugd GGZ bij gemeente is ‘experimenteren met kinderen’

Volgens kinderpsychiaters, therapeuten en pedagogen worden kinderen met psychische problemen de dupe van de hervorming van de jeugdzorg.

De kwaliteit van de zorg wordt minder, als kinderen die al krijgen zo lezen we in het NRC Handelsblad.
Volgens de jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn, een van de initiatiefnemers van een petitie die inmiddels bijna 18.000 keer is ondertekend, is de hervorming van de jeugdzorg  experimenteren met kinderen.

Vanaf 2015 nemen gemeenten de volledige jeugdzorg over van provincies en het Rijk. De behandeling bij de jeugd-ggz  psychische problemen bij kinderen valt nu onder de zorgverzekeraars en wordt grotendeels vergoed in het basispakket.

Gemeenten moeten de zorg gaan inkopen bij de huidige organisaties van jeugd-ggz waardoor het risico dreigt dat deze organisatie gaan versplinteren aldus Dijkshoorn.

Ook kan er ongelijkheid ontstaan, omdat gemeenten verschillende budgetten beschikbaar stellen voor psychische zorg. Landelijke GGZ-organisaties ondersteunen de petitie en hebben hun leden opgeroepen de petitie te steunen.

Bron: GGZ Nieuws.

Reacties op dit artikel:


qer
04 september 2013 - 13:50


wert

Herman Prüst, psychomotorisch therapeutt
13 juni 2013 - 19:00


Ik onderschreef de petitie inmiddels, om diverse redenen. Niet alleen de grote onduidelijkheden en ongelijkheden die eruit dreigen te ontstaan zullen verstrekkende negatieve gevolgen hebben. Een ander gevolg is nu al, dat de geraamde bezuinigingen beleidsmakers en managers in een een-dimensionale "bezuinigingsmodus" zetten. Met als gevolg bijvoorbeeld, dat professionals vooraf al zullen moeten vaststellen hoeveel bijeenkomsten een cliënt zal krijgen. Het stellen van grenzen aan behandelduur is een nuttig instrument voor meer efficiënte behandelingen. Een vooraf vastgelegde behandelduur is echter natte vingerwerk en "de dood in de pot". Veel cliënten zullen daardoor niet de hulp krijgen die past bij hun situatie en mogelijkheden.


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.