Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Meer humor in de GGZ!?

Bij psychiatrie denk je niet gelijk aan humor. Eerder denk je aan de klinische spreekkamer van de psychiater, inclusief een doosje tissues. Over de combinatie van GGZ en humor blijkt nog niet veel bekend. Reden voor het online platform Ervaringswijzer om dit onderwerp op te pakken! De redactie laat ervaringsdeskundige experts aan het woord over de vraag: kan humor bijdragen aan herstel bij psychische klachten? Het antwoord is ja!

Ervaringswijzer is een website voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en biedt inspiratie bij herstel. Wie na een inzinking zijn leven weer wil oppakken, loopt tegen allerlei vragen aan. Je hebt misschien je studie niet kunnen afmaken of bent je baan verloren; sociale activiteiten staan op een laag pitje. De online rubriek 'laat je inspireren' biedt zogenaamde keuzehulpen. Deze brengen op basis van ervaringsverhalen in kaart hoe met zulke dilemma’s om te gaan.

Een redactie die zelf met soortgelijke vragen te maken heeft gehad, stelt de thema's en vragen van de keuzehulpen samen. Wij merkten onze neiging op om vooral aandacht te besteden aan de problemen die met een aandoening kunnen samenhangen. Ook bezoekers vroegen ons om psychiatrie eens van een andere, lichtere kant te bekijken. Lachen en door humor kunnen relativeren zijn toch een belangrijke levensbehoefte, juist bij psychische problemen?

De effecten van humor volgens (ervarings)deskundigen
Deze vragen legden we voor aan acht experts, die persoonlijk en/of professioneel ervaring hebben opgedaan op het snijvlak van humor en herstel. Zoals  de Canadese professor Ivan Brown, een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van Disability Studies, die onderzoek deed naar humor en handicap. Ook cabaretier Mike Boddé, striptekenaar Peter de Wit (bekend van de strip over de onconventionele psychiater Sigmund)  en lachcoach Maarten Vos, leenden zich voor een interview over de toepassing van humor bij psychisch leed. Daarnaast spraken we vier ervaringsdeskundigen met een bijzondere relatie met humor.

Dat humor wel degelijk bijdraagt aan herstel, komt in vrijwel alle gesprekken helder naar voren.


Lees verder in het juni nummer 2016. Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement