Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Passende maatschappij gezocht. Magazine Qracht 500 over psychische aandoeningen en werk

De een vertelt ‘best goed te zijn voor een autist’, de ander zegt blij te zijn dat zij van haar ellende haar beroep kon maken. Wat helpt en hindert mensen met psychische aandoeningen in het werk dat zij (zouden willen) hebben? Hoe houden zij zich staande en wat hebben zij nodig om hun ambities te realiseren?

Met die vragen bezocht en interviewde journalist Annemiek Onstenk 100 mensen met psychische problematiek in heel Nederland. Eind 2017 verschijnt het magazine Qracht 500 waarin zij hun verhaal doen over baan, bedrijf en bejegening.

Bovendien komen werkgevers, UWV, jobcoaches, zorgverleners en wetenschappers aan het woord. Overheid, werkgevers en vakbonden spraken in 2013 in het Sociaal Akkoord af dat zij tot 2026 125.000 extra banen zouden scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking, waaronder een psychische beperking. Plannen voor een inclusieve arbeidsmarkt zijn in uitvoering. Toch tekent Annemiek Onstenk in magazine Qracht 500 nog genoeg verhalen op van mensen die onvrijwillig aan de kant staan. Participatie en Herstel vroeg Annemiek Onstenk wat kenmerkend was voor deze verhalen.

Een slechte start
Een van de dingen die ik naar voren heb willen brengen is dat veel jonge mensen met psychische problemen al met een grote achterstand op de arbeidsmarkt komen. Ze krijgen bijvoorbeeld al op jonge leeftijd een psychose of andere problematiek, beginnen telkens aan een opleiding zonder dat ze die afmaken en belanden eind twintig op de arbeidsmarkt, zonder afgeronde beroepsopleiding of andere kwalificatie. Dus dat is al een groot probleem.’

 

Lees verder op pagina 46 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Bestel uw exemplaar hier!