Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Proefschrift ‘herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid'

Op 13 april as. zal Wilma Boevink haar proefschrift verdedigen: de kennis van ‘psychiatrische patiënten’ is onontbeerlijk om de hulpverlening naar een nieuw plan te tillen. Boevink pleit verder voor verbinding van persoonlijke en collectieve cliëntervaringen en wetenschappelijke kennis. Deze kruisbestuiving wil Boevink niet beperken tot het terrein van de ervaringsdeskundigheid, maar verbreden naar andere kennisdomeinen.

Uitwisseling van ervaringskennis, wetenschappelijk kennis én professionele kennis is van belang voor het herstel van mensen die ernstig psychisch lijden en voor een goede ondersteuning daarbij. Goede hulpverlening vraagt om ‘multideskundigheid’, een basisprincipe dat ook ten grondslag ligt aan de beweging van De Nieuwe GGZ, waarvan Boevink mede de grondlegger is. Een kruisbestuiving van deze kennisdomeinen en kennisbronnen is nodig op alle niveaus, niet in de laatste plaats in de dagelijkse praktijk, op het individuele niveau van cliënt, hulpverlener en het netwerk van betrokkenen.

In de GGZ wordt al lang gesproken over vraaggestuurde zorg, herstelondersteunende zorg en zorg waarin ‘de cliënt centraal staat’. Toch ervaren nog steeds veel GGZ-cliënten onvoldoende aansluiting en een grote afstand tussen de professionele zorg en de eigen belevingswereld en ondersteuningsbehoeften. Zie voor meer info: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=2352

Met een abonnement op het tijdschrift Participatie en Herstel blijft u op de hoogte. Meer informatie vindt u op www.participatieenherstel.nl/abonnement.

Gerelateerde boeken: