Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Uit het buitenland | Kenniscentrum Phrenos signaleert

Signaleringen van Engelstalige tijdschriftartikelen onder redactie van Jaap van Weeghel (selectie) en Toine Ketelaars (samenvattingen).

van de geestelijke gezondheidszorg ervaren op sommige aspecten van de hulpverlening geen continuïteit van de zorg Continuïteit van zorg is een voorwaarde om zorg te verlenen die voldoet aan de behoeften van de cliënten. Er zijn drie types van continuïteit van zorg:

  1. continuïteit van informatie overdracht
  2. continuïteit in het management van de hulpverlening
  3. relationele continuïteit tussen cliënt en hulpverlener(s).

In deze kwalitatieve Noorse studie (n = 10) werden de ervaringen met de continuïteit van zorg van personen met een ernstige psychische aandoening onderzocht in hun langdurig proces van herstel, waarbij ze met verschillende soorten zorginstellingen te maken kregen. Met de 10 cliënten werden diepteinterviews gehouden, met 8 van hen na 2 jaar ook nog een vervolginterview. Ten tijde van het eerste interview hadden alle cliënten ernstige psychische problemen. Ten tijde van het vervolginterview waren de geïnterviewde cliënten gedeeltelijk of helemaal hersteld. Alle data werden thematisch geanalyseerd. Uit de analyses kwamen vijf thema’s naar voren die door de cliënten ervaren werden in verband met de continuïteit van de zorg en die ervaringen varieerden van slecht tot goed.

Lees verder op pagina 65 van het oktobernummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.