Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Verwarde personen niet langer door politie opgevangen

Vanaf 1 januari 2017 zal de politie niet langer verwarde mensen op gaan vangen en vervoeren die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat zegt de politiechef van Amsterdam-Amstelland, Pieter-Jaap Aalbersberg, zondagavond in de uitzending van De Monitor.„De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen”, aldus Aalbersberg.

Door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheid neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. In 2015 kwamen er ruim 65.000 bij de politie binnen, een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Het stoppen van het vervoer door de politie is een van de aanbevelingen van het zogeheten Aanjaagteam Verwarde Personen, dat bezig is met een plan om beter om te gaan met verwarde mensen (meer hierover).

Reactie VWS op bericht dat politie in 2017 stopt met vervoer verwarde personen: Het feit dat de politie in 2017 zal stoppen met het vervoer van verwarde personen is niet nieuw. Het maakt onderdeel uit van de tussenrapportage Verwarde personen die op 5 juli aan de Tweede Kamer is gezonden.  Het organiseren van passend vervoer heeft hierin een centrale rol. Het stoppen van vervoer door de politie gebeurt dus ook in lijn met de aanbevelingen van het aanjaagteam, in goede afstemming tussen alle partijen (meer hierover).