Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

1 op de 3 medicijngebruikers heeft behoefte aan meer informatie over medicatie

Ruim 1 op de 3 medicijngebruikers in Nederland wil ook tijdens het gebruik van medicijnen ondersteund worden met informatie en advies van de apotheek. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting KIJKsluiter, een stichting die zich bezighoudt met begrijpelijke voorlichting in de zorg middels animatievideo’s en iconen.
1 op de 3 medicijngebruikers heeft behoefte aan meer informatie over medicatie

 

Onvoldoende begeleiding en onduidelijke bijsluiters

Op dit moment krijgen medicijngebruikers informatie en advies bij het ophalen van een de nieuwe medicatie. Voor 35% van de ondervraagden is dat onvoldoende. Uit het onderzoek blijkt dat de er nog altijd behoefte is naar meer informatie en begeleiding tijdens het gebruik van medicijnen. In de meeste gevallen vinden ze ondervraagde de bijsluiter onduidelijk. Is de bijsluiter onduidelijk? Bekijk dan een video over het medicijn op KIJKsluiter.
 

Transparantie in de zorgbranche

De vergelijkingswebsite Independer is jaren geleden opgericht om transparantie te realiseren voor de consument. Zo weet elke Nederlander wat voor zorg hij krijgt en waar je voor de beste prijs je hiervoor kan verzekeren. Het eind van het jaar is in zicht en dit betekend dat iedereen aanstalten moet maken om een zorgverzekering te vergelijken.
 

Check hoeveel je kunt besparen op je zorgpremie

Kun je komend jaar flink besparen? Met de zorgvergelijker van Independer kom je er binnen een paar minuten achter: je vult in wat je aan zorg nodig denkt te hebben volgend jaar en ziet direct wat de beste keuze voor je is. Staat daar een bedrag dat lager is dan wat er maandelijks aan zorgpremie van je bankrekening afgaat? Dan is het slim om over te stappen. Zorgexpert Bas Knopperts heeft drie belangrijk tips voor het afsluiten van een zorgverzekering. “Om te beginnen is het belangrijk dat je de hoogte van je eigen risico bepaalt. Denk je in 2023 weinig gebruik te maken van zorg uit de basisverzekering? Dan kun je het eigen risico verhogen waardoor je minder premie betaalt. Dat kan oplopen tot een korting van 336 euro. Neem deze beslissing weloverwogen. Het bedrag dat je kiest moet je wel in één keer kunnen betalen, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.”

De tweede tip van Knopperts: “Bekijk goed of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Of heb je misschien een veel te royale dekking. Dan kun je overstappen naar een goedkoper en bescheidener pakket”.

Last but not least:  “Kies een verzekering die bij je past. Zo regelen sommige verzekeringen alles online, maar misschien wil je ook af en toe contact met een mens. Of is een zorgverlener waar je graag komt helemaal niet (meer) aangesloten bij de betreffende verzekeraar? Dan kun je dus niet naar jouw favoriete fysiotherapeut. Check dit soort zaken van tevoren.”