Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Tussen de oren?

Misverstanden over Functionele Neurologische Stoornis (FNS)

ISBN: 9789085602408
168 pagina's

Prijs: € 28
Bestel aantal:

Omschrijving

Ineens wil je been niet meer, gewoon lopen lukt niet. Plotseling gaan je handen trillen. Je spieren trekken op de gekste momenten ongecontroleerd samen. Je denkt dat er iets mis is in je hoofd. Alles wat je altijd deed zonder nadenken, gaat niet meer vanzelf. Maar, de dokter kan niets vinden. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS).

FNS is een hapering in het verzenden en ontvangen van signalen in de hersenen. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting tweeduizend patiënten de diagnose FNS. Dit boek laat zien waaraan je FNS kunt herkennen, waar de patiënt tegenaan loopt en hoe FNS te behandelen is.

In Tussen de oren? spreken deskundigen en patiënten over FNS. En over het onbegrip bij hulpverleners, medisch adviseurs en verzekeraars die FNS niet (altijd) tot ‘echte’ ziekten rekenen.

Het boek maakt duidelijk hoe neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten, psychiaters en psychologen FNS kunnen behandelen, zodat patiënten echt geholpen worden. Het boek geeft patiënten inzicht in hun ziekte en in de aanpak ervan.
 
Rien Vermeulen was 20 jaar hoofd neurologie van het AMC Amsterdam.​ Hij is bestuurslid van de Stichting FNS, die streeft naar betere zorg voor mensen met FNS.
Joop Bouma is onderzoeksjournalist, onder meer voor dagblad Trouw.
Soms hebben mensen klachten die op het eerste gezicht onverklaarbaar zijn, FNS bijvoorbeeld. Dit boek biedt houvast voor patiënten en hulpverleners. 
Prof. dr. Erik Scherder, neuropsycholoog
Een snelle behandeling van FNS, de grootste kans op herstel. Dit boek bespreekt waarom dat zo is, en geeft aan hoe dat herstel bereikt kan worden.
Prof. dr. Bas Bloem, neuroloog
Een goede fysio/oefentherapeut laat patiënten met FNS de kansen op volledig herstel zien. Dát leert ons dit boek.
Iris Barten, Fysiolinks
Met hun boek maken de auteurs weer eens duidelijk hoe moeilijk en artificieel het onderscheid is tussen lichamelijke en geestelijke stoornissen. Ze laten dat onder meer zien aan de hand van de ervaringen van neuroloog en ex-FNS-patiënt Oliver Sacks. Maar er komen ook tal van andere patiënten aan het woord. Het feit dat medisch adviseurs en verzekeraars FNS vaak niet tot de ‘echte’ ziekten rekenen of suggereren dat patiënten simulanten zouden zijn, krijgt ruim aandacht.
- Uit een recensie van Medisch Contact, 2023
 
Auteur Rien Vermeulen was te gast bij Nieuwsweekend van Omroep MAX. Klik hier om het fragment te beluisteren.