Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

'Alsof je een droom binnenwandelt.' Hoe een studiereis bindt en beweegt

In het decembernummer van dit tijdschrift werd door Wilken et al (2014) verslag gedaan van de twee studiereizen naar Londen die in het teken stonden van het bezoeken van verschillende Recovery Colleges. Ervaringswerkers, professionals, beleidsmedewerkers, onderzoekers en trainers van diverse instellingen, cliëntgestuurde organisaties en kennisinstituten kwamen geïnspireerd terug en barstten van de ideeën en voornemens. Hoe staat het nu met die inspiratie en ideeën? In deze bijdrage de stand van zaken.

In januari kwamen het merendeel van de deelnemers aan de studiereizen en een aantal andere geïnteresseerden, zoals een vertegenwoordiger van Movisie en stichting Door en Voor, bij Hogeschool Utrecht samen om ervaringen, ideeën, plannen en acties met elkaar te delen. ‘Wat heeft je geïnspireerd? Hoe neem je dat mee in je eigen praktijk en wat zijn concrete plannen om die inspiratie vorm te geven in die praktijk?’ waren de leidende vragen tijdens deze bijeenkomst.

Bezinnen of beginnen? “Er is zoveel mogelijk!”, “Wat een ongekende toewijding van de professionals die niet pretenderen alwetend te zijn!”, “Ze doen het gewoon!”, “ Iedereen is gelijkwaardig!” en “Zo afgestemd op behoeften!” Dit zijn een aantal uitingen van de opgedane indruk van de reizigers. Daarnaast komen een aantal thema’s en spanningsvelden ter sprake naar aanleiding van de initiatieven die ontstaan zijn na de studiereizen. Is het een kwestie van ‘gewoon’ beginnen of botst dat te veel met de regelcultuur in ons onzekerheid-mijdend landje? En als je dan ‘gewoon’ begint, wie begint er dan? Is dat de zorginstelling, die kansen ziet in deze stormachtige periode van transitie door het toepassen van het in Londen succesvol gebleken concept? Of zijn dit de ervaringsdeskundigen zelf? Het concept lijkt goed inzetbaar om te kunnen inspelen op enerzijds de hervorming van systemen en structuren met minder budget en anderzijds de veranderende visie op het benutten van de eigen kracht van burgers. Wanneer zorginstellingen de regie nemen: welke belangen worden dan bediend en in hoeverre ligt de regie dan nog bij de ervaringsdeskundigen? 

 

Meer lezen? Lees verder in Participatie en Herstel nummer 3 (september, 2015). Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement.