Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Ambulantisering in Utrecht: respijtzorg in de wijk

In de stad Utrecht wordt vanuit Altrecht GGZ sinds 2009 gewerkt met het FACT-model, Flexibele Assertive Community Treatment. Er zijn vier FACT-teams met elk hun eigen werkgebied. Om nog sterker in te zetten op ambulantisering is er sinds 2012 het FACT Centrum Utrecht, een uitnodigende plek waar cliënten in overleg met hun behandelaar 7 x 24 uur een beroep op kunnen doen. Mede geïnspireerd op de Italiaanse psychiatrie in Triëst biedt het FACT Centrum ondersteunende diensten aan cliënten van de FACT-teams, zowel klinisch als ambulant. In dit artikel beschrijven we de visie van waaruit wordt gewerkt door het team van het FACT Centrum en lichten toe welke diensten worden geboden.

Visie en oorsprong

Het idee voor het oprichten van het FACT Centrum Utrecht heeft zijn oorsprong liggen in een werkbezoek vanuit Altrecht aan Triëst in Noord-Italië. In Triëst, een stad met een iets kleinere omvang dan Utrecht, wordt al geruime tijd gewerkt met wijkgebonden ggz-teams die vanuit vier wijkcentra opereren. Deze wijkcentra zijn multifunctioneel van opzet en bieden outreachende hulpverlening aan cliënten die thuis wonen, maar voorzien tevens in een inloopfunctie voor ambulante cliënten en bieden voor korte tijd respijtopvang en behandeling aan cliënten die in crisis verkeren dan wel net een crisisepisode achter de rug hebben. Daarbij moet bedacht worden dat er in Triëst geen psychiatrische ziekenhuizen meer bestaan, dit vanuit een welbewuste keuze om de vroegere afdelingen te sluiten en mensen uitsluitend ambulant te helpen. Dat schept tevens de verplichting om goede alternatieven te ontwikkelen zodat de zorg voor cliënten gewaarborgd kan worden en zij niet noodgedwongen naar andere regio’s trekken of in de gevangenis belanden.

In Nederland heeft zich een andere beweging voltrokken. 

 

Meer lezen? Lees verder in Participatie en Herstel nummer 3 (september, 2015). Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement.