Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Bemoeien darmbacteriën zich met depressie en de behandeling ervan?

NWO heeft een onderzoek gehonoreerd van Radboudumc-wetenschappers Judith Homberg en Alejandro Arias Vasquez naar de relatie tussen darmbacteriën en depressie. De toekenning valt binnen de Open Competitie ENW-M die is bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. Dit meldt het Radboudumc.
Bemoeien darmbacteriën zich met depressie en de behandeling ervan?
Depressie is een veelvoorkomende hersenziekte, die in eerste instantie behandeld wordt met selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s). Een aanzienlijk deel van de patiënten reageert echter niet op deze medicatie. Omdat tryptofaan, de ‘grondstof’ van serotonine, uit voedsel wordt opgenomen door de darmen en verder verwerkt wordt door de bacteriën in de darmen, is het aannemelijk dat de darmbacteriën een rol spelen bij de individuele verschillen in reactie op de medicatie. In dit project wordt dit onderzocht door een vernuftige combinatie van klinisch en proefdieronderzoek, met als resultaat een mogelijke interventie die de reactie op de medicatie kan verhogen.

Wetenschappelijke vernieuwingen

Deze NWO-subsidie biedt onderzoekers zoals Judith Homberg en Alejandro Arias Vasquez de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.

Door: Nationale Zorggids


Boekentip:

 

Immuno-psychiatrie
Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage, Beatrice Keunen & Bernadette Wijnker-Holmes
ISBN 9789085602286 | 208 pagina's