Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Bill Anthony, grondlegger Boston-rehabilitatie, overleden

William (Bill) Anthony, (tot 2011) directeur van het Boston Center for Psychiatric Rehabilitation, overleed na een lange strijd met Multiple Sclerose op 15 juli 2020, op de leeftijd van 77 jaar.

Bill was degene die in 1993 rehabilitatie formuleerde als : Herstel is een uniek en ten diepste persoonlijk proces waarin iemand zijn houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en rollen verandert. Herstel is een manier om een bevredigend, hoopvol leven te leiden, met een zinvolle bijdrage aan de gemeenschap, ondanks de beperkingen van de aandoening. Herstel heeft te maken met het ontstaan van een nieuwe betekenis en zin in het leven, terwijl men over de rampzalige gevolgen van een psychiatrische aandoening heen groeit." 

Hij  was 54 jaar lang gelukkig getrouwd met zijn overleden vrouw, Camille Anthony, die in 2019 overleed. Hij was een man met veel interesses.

Bill was een pionier op het gebied van rehabilitatie. In 1979 richtte hij het Centrum voor Psychiatrische Revalidatie op aan de Universiteit van Boston en was hij uitvoerend directeur tot zijn pensioen in 2011.  Hij ontving de Distinguished Service Award in 1992 van de president van de Verenigde Staten voor zijn inspanningen "ter bevordering van de waardigheid, gelijkheid, onafhankelijkheid en tewerkstelling van mensen met een handicap".  Dr. Bill Anthony's invloed op het gebied van psychiatrische rehabilitatie en herstel is onmeetbaar.  Hij leidde met zijn hart en pleitte voor het idee dat mensen met een psychiatrische aandoening op de eerste plaats komen. 

Door zijn vrienden en familie was Bill ook liefdevol bekend als de "Nap Man" voor het schrijven van meerdere "koffietafel" boeken over luieren en, in het bijzonder, het oprichten van National Napping Day - de dag na de zomertijd. Bill had een prachtig leven en heeft een bijzondere erfenis nagelaten.

De Boston-aanpak werd in Nederland verder verspreid door Rehabilitatie '92, die over het thema ook veelvuldig publiceerden, onder meer in het Tijdschrift voor Rehabiliatie. De teksten zijn terug te vinden op ggzdigitaal.

Lees hier een belangrijk werk uit 1992 van Anthony: Psychiatric Rehabilitation: Key Issues And Future Policy