Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Dansen met de Innerlijke Cowboy

Ieder mens heeft meerdere en vaak tegengestelde kanten of subpersonen in zichzelf. Die kunnen conflicten en stress veroorzaken, maar je kunt er ook mee leren ‘dansen’. Het leren 'dansen' met deze subpersonen wordt ook wel de Voice Dialogue methode genoemd. Auteur en psycholoog Anita Roelands ondergaat in dit artikel zelf een Voice Dialogue sessie met haar mannelijke schaduwkant die ze haar Innerlijke Cowboy noemt.
Dansen met de Innerlijke Cowboy


Onderstaande tekst is geschreven door Anita Roelands.

In het kader van mijn interesse in heksen, vrouwelijke en patriarchale krachten, doe ik een Voice Dialogue sessie met een mannelijke kant in mij die ik later mijn Innerlijke Cowboy noem. Een stoere man die flink door de kamer heen beent en zich alleen met de grote lijnen bezig houdt. Hij houdt niet zo van “geneuzel”. De vrouw die mij begeleidt is voor hem “niet echt van belang”.

Iets in mij schaamt zich voor deze cowboy. “Dit is toch veel te grof? Hij heeft veel te weinig aandacht voor de nuance, voor gevoelens”.

Tijd om deze vrouwelijke kant aan het woord te laten.

Zij is daar opgelucht over. Deze wat voorzichtige, de omgeving scannende vrouw voelt anderen aan, houdt rekening met anderen, stemt af. No way dat die cowboy de overhand krijgt in Anita. Ze zou dan anderen maar voor het hoofd stoten en de kous op de kop krijgen.
De angst om door anderen afgewezen en zelfs verstoten te worden is hier groot en voelbaar. Het wordt een archetype: de spanning op maatschappelijk niveau is tastbaar, de angst dat je kop eraf gaat als je je als vrouw in het openbaar uitspreekt.

Terug in het midden voel ik de combinatie van deze beide kanten: kracht op een zachte manier geuit. Daar pas merk ik dat die cowboy toch iets toevoegt; heel veel kracht, zelfverzekerdheid en een heldere richting.

In combinatie met de vrouwelijke diplomatie en haar aanvoelingsvermogen, ben ik niet meer bang voor die mannelijke innerlijke cowboykracht. Het ongenuanceerde wordt aangevuld door het voorzichtigere en afgestemde. Win-win!

Voice dialogue is zo’n krachtig instrument. Dit zelf weer eens vanaf de cliënt positie ervaren helpt mij als psycholoog. Het verfrist steeds en verrijkt meer en meer mijn therapeutische en Voice dialogue vaardigheden.

 

Wil je meer weten over Voice Dialogue? Lees dan onderstaand boek waarin dit soort sessies helder beschreven staan:
 

In gesprek met het Kaasmonster
Voice Dialogue in de ggz
Voor therapeuten, psychologen en coaches

Robert Stamboliev, Anita Roelands, Gert Haringsma & Henriëtte Deckers
€ 34,00  |  ISBN 9789085600763 |  236 pagina's

Lees meer & bestel!