Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

''Dit is echt iets wat enorm serieus genomen moet worden''

Erik Scherder vertelt op Instagram waarom het boek ''Tussen de oren?'' zo ontzettend belangrijk is en waarom FNS (functionele neurologische stoornis) serieus genomen moet worden. In dit boek spreken deskundigen en patiënten over FNS. En over het onbegrip bij hulpverleners, medisch adviseurs en verzekeraars die FNS niet (altijd) tot ‘echte’ ziekten rekenen.
''Dit is echt iets wat enorm serieus genomen moet worden''


Patiënten met FNS hebben veel last van het misverstand onder artsen. Er zijn nog steeds artsen die patiënten met FNS niet serieus nemen, omdat zij FNS net als hysterie als overdreven opwinding, niet ‘echt’ of als een denkbeeldige ziekte zien. Patiënten met conversie hebben ‘iets psychisch’ en dat geldt dan ook voor FNS. Deze vooroordelen hebben artsen soms ook bij patiënten met andere ‘onverklaarde klachten’. Op dit moment hebben in Nederland tenminste 8500 en mogelijk 17.000 mensen de diagnose FNS (prevalentie). Dat is ongeveer evenveel als er patiënten met multiple sclerose (MS) zijn. FNS is dus niet zeldzaam. Neurologen met een grote praktijk zeggen veel vaker de diagnose FNS te stellen dan MS.

Scherder legt op Instagram in een video uit waar het in de hersenen misgaat bij patiënten met FNS, én dat zij absoluut niet doen alsof. Wat gebeurt er dan in de hersenen? In de video laat Scherder zien dat een mogelijke verklaring is dat het er geen communicatie meer is tussen twee delen in de hersenen waardoor een patiënt bijvoorbeeld verlamd raakt. Deze mensen moeten volgens Scherder terechtkomen in een revalidatietraject met een heel team om zich heen. In het boek Tussen de oren? vertellen de auteurs dat patiënten vaak naar de ggz worden verwezen, maar dit is niet waar zij goed geholpen kunnen worden.

Dit boek is geschreven voor patiënten en hun naaste omgeving, voor medisch beroepsbeoefenaren, zorgverzekeraars, voor politici en voor juristen betrokken bij arbeidsgeschillen. Wij hopen er aan bij te dragen dat mensen met FNS sneller en beter worden behandeld en dat er meer begrip komt voor patiënten met zogenaamde medisch onverklaarde klachten in het algemeen.

Het boek is hier te bestellen.