Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Enkele gevolgen van de invoering van de eigen bijdrage in de ggz op een rij

1. Het Landelijk Platform GGz vecht de eigen bijdrage in de ggz aan en is samen met enkele patiënten naar de rechter. Ze vindt de eigen bijdrage discriminerend en zegt dat veel patiënten erdoor in het nauw komen.
2. Steeds meer patiënten krijgen eigen bijdrage vergoed. In de Gemeente Rotterdam hoeven de minima die een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten, geen eigen bijdrage te betalen voor ggz-zorg. De gemeente Rotterdam betaalt deze voor hen. Ook hebben enkele ggz-instellingen al gemeld de eigen bijdrage voor patiënten te betalen.
3. Politie vreest meer werk aan verwarde mensen door de bezuinigingen. Tussen de twintig en dertig procent van het politiewerk heeft momenteel te maken met overlast door zorgmijders en psychiatrische patiënten. De Amsterdamse politie verwacht door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg dat dit percentage zal stijgen.
4. Sinds de invoering van de eigen bijdrage blijven mensen met psychische klachten massaal weg bij de psychiater. Dagblad Trouw meldt dit op basis van een eerste rondgang langs grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ).