Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Gezamenlijke toeleiding naar werk van psychisch kwetsbare mensen

Regionaal werkbedrijf Senzer en GGZ Oost Brabant zijn vanuit de bestaande samenwerking mensen met een psychische kwetsbaarheid intensief gaan bemiddelen via de Individuele Plaatsing en Steun-methodiek. Praktijkprofessionals leerden van elkaar, cliƫnten werden geholpen en wijze lessen werden geleerd. Deze bijdrage geeft inzicht in de noodzaak, gekozen werkwijze en de praktijkervaringen.

Arbeidsparticipatie van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen vergroten

Ruim 40% van de Nederlanders krijgt op enig moment in hun leven te maken met een psychische kwetsbaarheid (De Graaf et al., 2010). Hiervan hebben zo’n 220.000 mensen een ernstige psychische aandoening en het aantal mensen met een lichte tot matige aandoening is naar verwachting nog veel groter (Delespaul, 2013). Van de mensen met een ernstige psychische aandoening heeft slechts zo’n 20% een betaald baan (Schaafsma, Michon, Suijkerbuijk, Verbeek, & Anema, 2015). Het hebben van een psychische kwetsbaarheid is een belangrijke oorzaak voor ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Dit is overigens vaak tegen de wil van de betrokkenen in: zij willen vaak juist wel werken maar lopen tegen obstakels aan. Een belangrijke belemmering is het gebrek aan passende (gezamenlijke) begeleiding van de cliënt naar en op het werk tijdens herstel. Het is juist van belang om op het werk de juiste omstandigheden te creëren, zodat werk en herstel hand in hand kunnen gaan.

Jouke Tromp

Download het artikel of lees verder op pagina 36 van het decembernummer van 2020 van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.