Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

GGZ Congres over de toekomst!

Op 28 april aanstaande vindt het congres 'de GGZ lost op' plaats in de Meervaart te Amsterdam. Het congres met de dubbbelzinnige titel is geinitieeerd door het Trimbos Instituut en wordt operationeel georganiseerd door congresbureau Logacom te Amsterdam.
Met medewerking van Andrée van Es, (GGZ-Nederland), Pauline Meurs (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Judith Wolf (KUN), Piet Verbraak (GGzE), Leen van Leersum (Emergis), Jaap van Weeghel, Corine de Ruiter, Lourens Henkelman, Sonja van Rooijen, Gee de Wilde en vele anderen.

Wie tegenwoordig de deksel van de geestelijke gezondheidszorg oplicht, kijkt in een vat vol tegenstrijdigheden.
Neem de professionals. Ze willen volgens de laatste inzichten werken, stellen daartoe met anderen richtlijnen en protocollen op, maar voelen zich getemd door overheden, zorgverzekeraars en managers die hun kwaliteit en hun productie willen controleren. Of kijk naar het relatie tussen cure en care. De overheid wil de geestelijke gezondheidszorg opknippen langs de lijnen van de gezondheidszorg en welzijnzorg, de koepelorganisatie van ggz-instellingen wil de domeinen van de zorg geïntegreerd houden.

En wat te denken van het proces van vermaatschappelijking? De een wil dat de ggz veel actiever in de samenleving opereert om mensen met een psychische handicap te ondersteunen, de ander wil hen juist behoeden voor de onverdraagzame samenleving, waar verloedering en eenzaamheid dreigt.

Cliënten maken zich sterk, en zetten hun ervaringsdeskundigheid in, bijvoorbeeld in arbeidsprojecten en in onderzoek. Maar ondertussen kalft de interesse bij overheid en instellingen in ‘de derde partij’ zienderogen af.

De GGz wordt geconfronteerd met mensen die steeds complexere problemen hebben. Dat zou moeten uitdagen, maar de indruk bestaat dat tbs-ers en verslaafden steeds vaker onbehandelbaar worden verklaart.

Het Landelijk Forum GGz en het Trimbos-instituut willen over deze dilemma’s met alle betrokkenen bij de geestelijke gezondheidszorg discussiëren; met behandelaren, begeleiders, verpleegkundigen en therapeuten, cliënten en naast-betrokkenen, managers, verzekeraars en beleidsmakers, vertegenwoordigers uit andere sectoren en van gemeenten. Het congres kent vijf parallelle conferenties, waarin gediscussieerd wordt en ideeën worden uitgewisseld. Die conferenties worden op scherp gesteld en afgesloten met enkele plenaire lezingen. De vijf conferenties gaan over:
1. De dilemma’s van de professional
2. Cliëntenparticipatie, ‘meedoen’ of ‘niet meedoen’
3. Cure en care, een lat-relatie?
4. Vermaatschappelijking, lessen uit successen
5. Dubbele, driedubbele en vierdubbele diagnosen en assertieve hulpverlening


De vijf parallelconferenties op een rij:
1. De dilemma’s van de professional. Veel professionals vinden dat ze de greep op hun werk kwijt zijn. Door een overdaad aan regels, protocollen en verantwoording voelt men zich gekneveld. Veel van die regels ontstonden omdat professionals niet graag in hun keuken lieten kijken: “Wat doen ze eigenlijk met ons goeie geld. En helpt het wel wat ze doen?” Hoe het ook zij, de professional moet zijn zelfvertrouwen en trots hervinden. Maar welke therapie is voor hen geschikt?
2. Cliëntenparticipatie. ‘Meedoen’ is het motto van deze conferentie, en dat geldt ook voor de deelnemers. ‘Meedoen’ komt op drie manieren aan de orde: meedoen aan de onderhandelingen over de eigen zorg als iemand die recht heeft op verantwoorde zorg, die afgestemd is op de eigen behoeften; meedoen aan de samenleving met een psychische handicap; en meedoen als ervaringsdeskundige in de zorg, binnen de zorgorganisatie, bij onderzoek.
3. De toekomst van de ggz na het uiteenvallen van de ggz? Krijgen we straks gescheiden circuits in de geestelijke gezondheidszorg? Als het aan de overheid ligt wel, als het aan de koepelorganisatie ligt niet. De overheid ziet graag dat de ‘op genezing gerichte zorg’, de ‘echte’ gezondheidszorg, los komt van de zorg voor mensen die langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben. GGz Nederland vindt het belangrijk dat preventie, bemoeizorg, behandeling en vermaatschappelijking in onderlinge samenhang komen. Maar wat vinden betrokkenen in de praktijk zelf? De conferentie confronteert meningen van professionals, cliënten, managers en andere betrokkenen. Dit gebeurt in steeds wisselende debatten van een uur.
4. Vermaatschappelijking. Is er nog perspectief op langdurige zorg en vermaatschappelijking? En wat is dan goede zorg? Hoe kunnen we van successen leren? Wordt sociale uitsluiting van mensen met een psychische handicap tegengegaan? Zou de Wet Maatschappelijke Ondersteuning daarbij kunnen helpen? Deze vragen worden van alle kanten belicht: vanuit het perspectief van ‘herstel’, vanuit familieperspectief, vanuit andere sectoren van zorg, vanuit de lokale politiek etc.
5. Double, triple, quadruple trouble. Veel mensen die hulp nodig hebben vragen daar niet om. Meestal hebben deze mensen een veelheid aan gezondheids- en sociale problemen. De geestelijke gezondheidszorg spant zich in om op diverse levensgebieden zorg te bieden. Steeds vaker gaat men over tot assertieve outreachende zorg: bemoeizorg. Maar 'reguliere' behandeling lijkt niet te passen voor deze multiproblem- en zorgmijdende cliënten. In forensische klinieken, in verslavingsklinieken, op gesloten opnameafdelingen is het behandelarsenaal veelal nog mager. Dwang en dwang zijn verlegenheids-oplossingen die soms iets vlot trekken, maar vaak ook een averechts effect hebben. Gelukkig zijn er hulpverleners die deze mensen niet willen opgegeven en met succes naar betere behandelingen zoeken.


Kijk op LOGACOM voor aanmelding.