Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Het 5e Nationale RehabilitatieCongres groot succes!

Maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen staat hoger dan ooit op de Nederlandse beleidsagenda. Politici en bestuurders zetten fors in op decentralisering, scheiden van wonen en zorg en ambulantisering om de zorgkosten in de hand te houden, en om participatie mogelijk te maken. Maar hoe bereiken we dat mensen met ernstige psychische aandoeningen niet alleen in de samenleving verblijven maar er ook echt deel van gaan uitmaken?

 

Het 5e Nationale RehabilitatieCongres op woensdag 17 april 2013 had dan ook als centrale vraag ‘Maatschappelijk integreren, hoe kun je dat van elkaar leren?’ Gerenommeerde deskundigen lieten hun licht schijnen op thema’s als herstelgericht werken met jongvolwassenen met EPA en anti-stigma over de grenzen. Na diverse deelsessies werd samen met de ruim 700 deelnemers tijdens het slotdebat nagedacht over hoe men cliënten deel  kan laten uitmaken van de samenleving en wat de rol van de rehabilitatiewerker hierbij is.

Naast de presentatie van het Jaarboek Psychiatrische Rehabilitatie  en de uitreiking van de Posterpresentatie prijs, is het Nationale congres het platform voor de uitreiking van de Douglas Bennett Award. Deze prijs is vernoemd naar Douglas Bennett, de in 1997 overleden Engelse psychiater die veel heeft betekend voor de rehabilitatiebeweging, niet alleen in Engeland maar in de hele wereld, niet in de laatste plaats in Nederland. Kijk hier voor de uitreiking.