Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Het eerste nummer van Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel

Hierbij presenteren wij u Passage Nieuwe Stijl. Met een nieuw jasje, nieuwe rubrieken en een nieuwe naam: Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel (voor mensen met psychische beperkingen). Maar met een onverminderd streven naar hoogwaardige artikelen op en rond het gebied van rehabiliterende hulpverlening en herstel.



Redactioneel | Annette Plooy

THEMA ZELFHULP

Zelfhulp, een overzicht
| Annemarie van Harten en Annette Plooy
Zelfhulp en professionele verslavingshulp | Renata Kolk, Wiljo van Essen en Sonja van Rooijen
La Folie Douce | Annemarie van Harten
Zelfhulp in herstelgroepen | Annette Plooy
Zelfhulp helpt! | Peer van der Helm, e.a.
Informeel lotgenotencontact – Wat bezielt ze? | Tim Troost
Door de bomen het bos blijven zien | Christien Muusse en Wouter van de Graaf

Bild | Diepwatercollectief
Toen
Almaar Ambulanter | Arina van der Kwaak
Bemoeizorg | Astrid van Osenbruggen
In memoriam Geert van Rossum
Herstel Herstellen van schizofrenie: een survivaltocht | Geert van Rossum
Re-habs
Praxis
Ziekte-inzicht versus vraag-inzicht | Tom van Wel
DRÖES De muzikanten
Inits De landelijke Vakvereniging voor Ervaringswerkers | Fred Verdouw
Feed Psychiatrische Thuiszorg ontleed | Maaike van Vugt


Dit eerste nummer staat grotendeels in het teken van het thema Zelfhulp. De oorsprong van het idee voor een themanummer over dit onderwerp ligt in de tijd dat Karel Geelen nog bij ons was. Karel had zijn eigen ideeën over de wenselijke elementen van zo’n nummer, ideeën waarvan we nu, long overdue, dankbaar gebruik hebben gemaakt. Zelfhulp heeft zich ontwikkeld tot een veel gebruikte vorm van ondersteuning van mensen met langdurige problemen, zoals verslaving en psychische aandoeningen. Zij functioneert grotendeels onafhankelijk van de professionele hulpverlening en baseert zich op zelfhelend vermogen en de helende kracht van uitwisseling met lotgenoten. Hierbij wordt geput uit eigen ervaring, als een bron van kennis die zich onderscheidt van professionele kennis en die van specifi eke waarde is voor het proces van overwinnen van problemen en ontwikkelen van een nieuwe manier van leven. Vaak is deelname aan een zelfhulpgroep een uitvloeisel van kritiek op de professionele hulpverlening. Deze zou te veel ziekte-georiënteerd zijn, te weinig aandacht hebben voor het individu als persoon en te weinig aansluiten op de belevingswereld en de visie van cliënten. In dit themanummer wordt ingegaan op zelfhulp in de verslavingszorg en in de geestelijke gezondheidszorg. Met name in de verslavingszorg hebben zelfhulpgroepen al een lange historie. De bekendste groepen zijn die van de Anonieme Alcoholisten, met hun twelve step program, dat inmiddels ook in andere groepen wordt toegepast. Daarnaast hebben zich zelfhulpgroepen voor familieleden en andere naastbetrokkenen ontwikkeld, zoals Alanon. Annemarie van Harten, Renata Kolk e.a. en Muiters e.a. gaan in op de betekenis van zelfhulpgroepen voor verslaafden. Hieruit komt naar voren dat de groepen voor een deel van de deelnemers een preventieve functie hebben (voorkomen van terugval), voor een ander deel vooral curatief werken (helpen om te stoppen) en voor bijna allen de waarde hebben van (h)erkenning en uitwisseling van ervaringen. Deelnemers trekken zich aan elkaar op en geven elkaar vingerwijzingen (ervaringskennis). Onderzoek wijst uit dat dit helpt om verslavingsgedrag te bestrijden. Met name bij de AA draagt (langdurige) deelname bij tot abstinentie of vermindering van alcoholgebruik. Ook op langere termijn.
In de ggz is het spectrum van zelfhulpgroepen meer geschakeerd. Bijna elke clientenorganisatie organiseert zijn eigen groepen, met een eigen structuur en een eigen werkwijze. Het gemeenschappelijke is de motivatie van de deelnemers: zij willen ontdekken hoe zij anders met hun problemen kunnen omgaan, zich spiegelen aan lotgenoten en emotionele steun ontvangen. Ook is uitbreiding van het sociale netwerk vaak een motief, evenals kritiek op de gevestigde hulpverlening. Deze kritiek speelt mogelijk bij de ggz-groepen een nog belangrijkere rol dan in de verslavingszorg. Typerend voor deelnemers aan zelfhulpgroepen is dat zij vaak al een langdurige carrière in de psychiatrie achter de rug hebben en daarbij de nodige deuken hebben opgelopen.
Onderzoek naar de effecten van zelfhulpgroepen in de ggz is nog beperkt, maar wijst wel in de richting van vermindering van symptomen, minder afhankelijkheid van de psychiatrie, minder opnames en meer zelfi nzicht en zelfvertrouwen. Het is in dit verband hogelijk interessant wat de lopende onderzoeken naar de eff ecten van herstelgroepen en -cursussen zullen uitwijzen. De herstelinitiatieven bieden een overstijgende vorm van zelfhulp – niet geconcentreerd rond een bepaalde aandoening – en werken met een goed ontwikkelde methodiek, die landelijk wordt toegepast. Hierbij leggen met name de HEE-groepen1 de nadruk op empowerment door middel van het schrijven en uitdragen van het eigen verhaal. Een specifieke werkwijze met mogelijk specifieke effecten. Een bijzondere vorm van zelfhulp in de ggz is cliëntgestuurde beslissingsondersteuning via internet. Muusse en Van de Graaf geven uitleg over het BeslissingsOndersteunend Systeem dat via NetClienten.nl wordt aangeboden. Ervaringsverhalen spelen hierin een centrale rol, maar roepen ook de nodige dilemma’s op. Hoe bruikbaar zijn persoonlijke ervaringen eigenlijk voor andere cliënten? De samenwerking tussen professionele hulpverlening en zelfhulpgroepen laat in Nederland nog te wensen over. Van de mogelijkheden tot wederzijdse bevruchting wordt nog te weinig gebruikgemaakt, mede door onwetendheid en scepsis van de kant van professionals. Op het gebied van de verslavingszorg zit hier echter wel enige beweging in. Renata Kolk e.a. doen verslag van enkele samenwerkingsinitiatieven en geven tips hoe samenwerking ook elders kan worden geïmplementeerd. Hierbij identifi ceren zij de autonomie van zelfhulpgroepen en wederzijds respect voor elkaars verantwoordelijkheden als belangrijke uitgangspunten. Tot de nieuwe rubrieken in ons vernieuwde tijdschrift behoort Praxis, een rubriek waarin (morele) dilemma’s rond rehabilitatie aan de hand van een casus worden beschreven. Tom van Wel verricht de aftrap en stelt voor om het begrip gebrek aan ziekte-inzicht te vervangen door gebrek aan vraag-inzicht van de kant van professionals.
Enkele vakgenoten reageren op zijn bijdrage. De redactie roept hierbij vooral ook cliënten op om zich in de discussie in deze rubriek te mengen. De casussen zullen voor publicatie in het tijdschrift op de website Rehabilitatie.nl worden geplaatst met de mogelijkheid daarop te reageren. De redactie maakt een selectie uit de reacties en plaatst die dan bij de casus in het tijdschrift. Ook voor andere rubrieken zoals Re-habs, een bundeling van nieuwsfeiten, signalementen en aankondigingen, zijn bijdragen van buitenaf van harte welkom.
Tot slot: kort geleden hebben wij afscheid moeten nemen van Geert van Rossum, een geliefd en gewaardeerd lid van het team van ervaringsdeskundigen van het HEE-project. Velen zullen zich zijn indrukwekkende redevoering herinneren tijdens het congres ‘Rehabilitatie als Maatschap’ (december 2004), waarin hij verhaalde over zijn persoonlijke strijd en zijn visie op de betekenis van herstel. In de laatste periode van zijn leven heeft hij deze redevoering uitgewerkt en geactualiseerd. Met trots publiceren wij deze nieuwe versie in dit tijdschrift, voorafgegaan door een In Memoriam van de hand van Jos Dröes. Geert van Rossum zullen we missen.

Noot 1. HEE staat voor Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid. Het HEE-project biedt een programma van zelfhulpgroepen, studiedagen en cursussen rond herstel en herstelgeoriënteerde zorg.

Literatuurlijst bij
Zelfhulp, een overzicht | Annemarie van Harten en Annette Plooy

volgt nog

Literatuurlijst bij
Zelfhulp en professionele verslavingshulp. Een begin van toenadering | Renata Kolk, Wiljo van Essen en Sonja van Rooijen

Geelen, K. (2003). Informele zorg voor psychische problemen en verslavingen. Utrecht: Trimbos-instituut. Geelen, K. (2003). Zelfhulpgroepen en 12 stappenprogramma’s. Utrecht: Ontwikkelcentrum Kwaliteit en innovatie van zorg/Novadic-Kentron. Geelen, K., D. Greshof, D. Postma en B. Sprock (2000). Zelfhulpgroepen en verslavingen. Utrecht/Amsterdam: Trimbos-instituut/UVA. Geelen, K., P. Gottmer, H. Schreurs, A. Thijs, m.m.v. R. Kolk (2004). Onbenutte mogelijkheden. Amersfoort: Novadic-Kentron/stichting Zelfhulp Netwerk Eindhoven/Kempenland. Humphreys, K. (2004). Circles of recovery: Self-help organisations for addictions. Cambridge, Cambridge University Press. Humphreys, K., et al. (2004). Self-help organisations for alcohol and drug problems: Toward evidence-based practice and policy, Journal of substance abuse treatment, 26, 151-158. Kolk, R. en S. van Rooijen (2005). Contacten tussen verslavingsinstellingen en zelfhulpgroepen. Utrecht: Trimbos-instituut. Olson, B.D., Jason, L.A., Ferrari, J.R. & Hutcheson, T.D. (2005). Bridging professional and mutual-help: An application of the transtheoretical model tot the mutual-help organization. Applied and preventive psychology, 11, 167-178. Stewart, M.J. (1990). Professional interface with mutual-aid self-help groups: A review. Social science and medicine, 31 (issue 10), 1143-1158. Weiss, R.D., et al. (2005). The effect of 12-step self-help group attendance and participation on drug use outcomes among cocaine-dependent patients, Drug and alcohol dependence, 77, 177-184.

Literatuurlijst bij
Zelfhulp helpt! | Peer van der Helm, Stephanie Muiters, Kim van de Rijt, Sonja van Rooijen, Marloes Strik

Crocker, J., Lee, S.J., Park, L.E. (2004). The pursuit of self-esteem. In: A.G. Miller, The social psychology of Good and Evil. New York: Guildford Press. Geelen, K. & Greshof, D. & Postma, D. & Sprock, B. (2000). Zelfhulpgroepen en verslavingen: een voorstudie. Utrecht/Amsterdam: Trimbosinstituut/Universiteit van Amsterdam. Geelen, K. & Gottmer, P. & Schreurs, H. & Thijs, A. & Kolk, R. (2004). Onbenutte mogelijkheden: Handleiding voor de aansluiting tussen verslavingszorg en zelfhulpgroepen. Sint-Oedenrode: Novadic-Kentron. Kolk, R. en Rooijen, S. van (2004). De samenwerking tussen verslavingsinstellingen en zelfhulpgroepen. Utrecht: Trimbos-instituut.

Literatuurlijst bij
Door de bomen het bos blijven zien. Beslissingsondersteuning on line bij NetClienten.nl
|Christien Muusse en Wouter van de Graaf

Bertaux, D. (1981). From the life-history approach to the transformation of sociological practice. In Bertaux, D. (ed.), Biography and society: the life history approach in the social sciences. Beverley Hills: Sage Publications. Bourdieu, P. (2000). The biographical illusion. In Gay, P. du, J. Evans & P. Redman (eds.), Identity, a Reader. London: Sage. Dijkum, C. van, Goethals, A. en Henkelman, L. (1996). Cliënten automatiseren ook. Twee projecten en een gebruikersprikbord. Projectvoorstel. Elwyn, G. e.a. (2006). Developing a quality criteria framework for patient decision aids: online international Delphi consensus process. BMJ, augustus 2006, 333: 417. Goethals, A., Detaille, S. & Hartog, F. den (2005). Cliënten als medeonderzoekers in een internetproject. Medische Antropologie 17 (1), 107-116. Green, H. (2004). Individual remembering and ‘collective memory: theoretical presuppositions and contemporary debates’. Oral History, Vol. 32 (2), 35-44. O’Connor A.M. e.a. (2004). Decision aids for people facing health treatment or screening decisions (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 1. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. Olson, B.D., Jason, L.A., Ferrari, J.R. & Hutcheson, T.D. (2005). Bridging professional and mutual-help: An application of the transtheoretical model to the mutual-help organization. Applied and preventive psychology, 11, 167-178. (Bekeken op http://decisionaid.ohri.ca/ op 23-08-2006) Onrust, J. (2004). De orde van het DAC. Werken aan gewoonheid in een dagactiviteitencentrum voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Thompson, P. (1981). Life histories and the analysis of social change. In Bertaux, D. (ed.), Biography and society: the life history approach in the social sciences. Beverley Hills: Sage Publications.