Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Inzet kunstmatige intelligente bij behandeling depressie

Depressie is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Patiënten worden op basis van trial-and-error behandeld, omdat onbekend is bij welke behandeling een patiënt baat heeft.
Inzet kunstmatige intelligente bij behandeling depressie


Het BOOST Depression consortium zal kunstmatige intelligentie gebruiken om biomarkers te ontwikkelen die de uitkomst van de behandeling kunnen voorspellen en de beste behandeling voor elke patiënt kunnen sturen. Dit zal naar verwachting leiden tot een verdubbeling van het succes van behandeling, van kortere behandeltrajecten en lagere kosten voor de gezondheidszorg.

De Nederlandse onderzoeksorganisatie NWO heeft een subsidie van 4,6 miljoen euro toegekend aan het project.

Marijn van Wingerden van de Tilburg School for Humanities and Digital Sciences neemt deel aan het consortium, dat wordt gevormd met andere universiteiten, medische instituten en bedrijven. Het consortium wordt geleid door professor Guido van Wingen van Amsterdam UMC.

De titel van het project is: BiOmarkers tO perSonalise Treatment of depression (BOOST depressie).  Van Wingerden zal bijdragen aan het project door zijn onderzoek naar machine learning en EEG data. 

Bron: Tilburg University