Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Kijk op de Wijk | Strippenkaart als wegwijzer naar voorzieningen en participatie

Reakt, het rehabilitatie- en integratiebedrijf binnen Parnassia Groep, ontwikkelde in 2017 Kijk op de Wijk. In deze bijdrage een beschrijving van dit bijzondere en inspirerende initiatief om cliënten te helpen de weg naar voorliggende voorzieningen beter te vinden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Inmiddels zijn Zaandam, Den Haag, Rotterdam, Leiden, Gouda, Schoonhoven en Oudewater voorzien van de ‘strippenkaart’ van Kijk op de Wijk.

Achtergrond van het initiatief

Voor veel mensen is het hebben van een (sociaal) vangnet niet vanzelfsprekend. Ze leven vaak geïsoleerd en hebben geen of slechts enkele mensen om zich heen die hen kunnen ondersteunen. Zij hebben door uiteenlopende oorzaken een afstand opgebouwd tot de samenleving, bijvoorbeeld door psychische of verslavingsproblematiek of vanwege andere complexe problemen. Ze weten niet altijd wat er in hun eigen buurt te verkrijgen valt en/of hebben niet de juiste vaardigheden om dichtbij hulp te vragen.

Reakt ontwikkelde op initiatief van trajectbegeleider Hans Gorissen Kijk op de Wijk. Met de Kijk op de Wijk strippenkaart kunnen cliënten activiteiten en organisaties in hun eigen woonwijk leren kennen. Zij krijgen een strippenkaart met een aantal adressen. Een bezoek aan die locaties levert een stempel op. Nadat alle plekken op de strippenkaart bezocht zijn, kan de kaart verzilverd worden. Via de bezoeken aan de locaties kan een deelnemer zijn sociale netwerk vergroten en zich meer bewust worden van de beschikbare voorzieningen. Voor de verzilvering werkt Reakt samen met verschillende partijen die ook een maatschappelijk belang dienen en die een beloning ter beschikking willen stellen, zoals een rondleiding door een museum of een rondvaart door de haven van Rotterdam.

Door: Hans Gorissen en Kevin Wien

Download het artikel hier of lees het artikel verder in het septembernummer van 2021 van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.