KBH is erop gericht om mensen in een betrekkelijk korte periode (circa 25 begeleidingscontacten) zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. De eerste resultaten en ervaringen met KBH bleken bemoedigend. Van de 110 afgeronde trajecten in de pilotperiode van mei 2012 tot augustus 2013 heeft 41% geen vervolg gekregen, wat inhoudt dat 45 cliënten zelfstandig verder konden zonder ondersteuning van Kwintes (Van Erp et al., 2014). Een belangrijke vraag die tijdens de evaluatie in 2013 niet beantwoord kon worden was hoe de cliënten die na KBH uitstromen na verloop van tijd zouden functioneren. Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van Kwintes een jaar na het afsluiten van de pilot KBH (maart tot oktober 2014) een follow-up onderzoek uitgevoerd met als hoofdvraag: Hoe vergaat het cliënten na het afsluiten van een KBH traject?
Opzet follow-up onderzoek
Alle cliënten (68) die in de pilot periode van januari 2012 tot en met december 2013 Kortdurende Begeleiding aan Huis hebben ontvangen en zelfstandig verder konden zonder ondersteuning van Kwintes, zijn in het follow up onderzoek geïncludeerd. In totaal bleek van 58 cliënten een (recent) telefoonnummer bekend.
Zij kregen een brief waarin werd uitgelegd dat het Trimbos-instituut namens Kwintes een onderzoek uitvoerde en dat zij telefonisch benaderd zouden worden door de Trimbos onderzoeker. Indien cliënten niet wilden meewerken konden zij dit kenbaar maken, dit hebben acht cliënten gedaan. De voornaamste uitdaging bleek om mensen aan de telefoon te krijgen. Bij de helft van de respondenten is dit niet gelukt, ondanks herhaaldelijk bellen op verschillende tijdstippen en dagen (niet in de avonduren). Uiteindelijk is met 21 respondenten (36%) een telefonisch interview afgenomen, in de periode april tot juni 2014. Dit aantal is lager dan aanvankelijk gepland. Slechts een enkeling bleek de brief gelezen te hebben of zich deze te herinneren. De aanvankelijke opzet was dat er met respondenten gebeld werd om een afspraak te maken voor het telefonische interview. Dat is slechts in een paar gevallen gelukt, respondenten gaven aan dat niet te willen en liever gelijk de vragen te willen beantwoorden.
Meer lezen? Lees verder in Participatie en Herstel nummer 3 (september, 2015). Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement.