Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

MCG onderzoekt effect van mindfulness op negatieve gedachten

Het UMCG gaat van start met het online onderzoek MINDCOG. Binnen dit onderzoek wordt nagegaan wat het effect is van mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten. Negatieve gedachten spelen een belangrijke rol bij terugval van depressie. Dit meldt het UMCG.
MCG onderzoekt effect van mindfulness op negatieve gedachten


Mensen die gevoelig zijn voor een depressie hebben vaak last van negatieve gedachten, ook wanneer zij niet in een depressieve periode zitten. Soms gaat het dan echt om piekeren, waarbij ze herhaaldelijk en automatische negatief denken over zichzelf, hun toekomst en over de wereld. De onderzoekers van het UMCG hopen met mindfulness en positief fantaseren deze negatieve gedachten om te draaien naar positieve gedachten, zodat ze een kleinere kans op terugval van de depressie hebben.

Hoe werken de technieken? 

Mindfulness gaat om het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten en fantaseren moet positief denken stimuleren. Therapieën waar deze therapievormen onderdeel van zijn, kunnen de kans op een terugval van depressie verminderen, blijkt uit eerder onderzoek. Met verschillende meetinstrumenten willen onderzoekers nu uitzoeken hoe deze technieken werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is.

Depressieve en niet-depressieve deelnemers

Binnen het onderzoek rapporteren deelnemers thuis over hun gedachten en gevoelens. Het UMCG zoekt nog deelnemers: mannen en vrouwen tussen de 18 en 60 jaar, die twee of meer depressieve periodes hebben gehad in de afgelopen tien jaar, maar nu geen antidepressiva slikken. Ook zoekt het ziekenhuis deelnemers die nog nooit een depressie hebben gehad.

Door: Nationale Zorggids