Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Meer zicht op licht verstandelijk gehandicapten

Het Trimbos-instituut is van start gegaan met een project 'Licht verstandelijke gehandicapten in de ggz', met als doel meer zicht te krijgen op de aard en omvang van de groep LVG-ers en het huidige zorgaanbod in de ggz.


Het project zal resulteren in een beschrijving van 'good practices' die op dit moment binnen de GGZ en de verstandelijk gehandicaptenzorg voorhanden zijn. Het project loopt parallel aan een studie naar Volwassenen met LVG en Middelengebruik dat eveneens door het Trimbos-instituut wordt uitgevoerd.
 
Verhoogde kans
Over de omvang van de groep LVG-ers in de ambulante en klinische GGZ is tot op heden weinig bekend. Omdat LVG-ers in veel opzichten een kwetsbare groep vormen en een grotere kans hebben op het ontwikkelen van psychopathologie, gaat het vermoedelijk om een substantiële groep.

Bestaande richtlijnen
Vanuit de ambulante GGZ en bemoeizorg, maar ook vanuit de klinische GGZ komen signalen dat men bij cliënten met een lichte verstandelijke beperking met de gangbare behandelmethodieken en richtlijnen onvoldoende uit de voeten kan.
Hulpverleners beschikken niet altijd over de kennis, maar ook niet over de juiste instrumenten en methodieken om LVG-ers te begeleiden en te behandelen, en zijn onvoldoende op de hoogte waar de kennis en de instrumenten (voor zover aanwezig) te halen zijn.
 
Om het huidige en gewenste zorgaanbod voor LVG-ers met psychiatrische en/of gedragsproblematiek in kaart te brengen voert het Trimbos-instituut een quickscan uit onder GGZ-instellingen en worden interviews afgenomen met hulpverleners.
 
Instellingen die willen meewerken aan het project of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Laura Neijmeijer


Bron: Trimbos instituut