Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Mensen met borderline kunnen geholpen worden door een app en smartwatch

Mensen die aan borderline lijden en moeite hebben met het herkennen van emoties kunnen daarbij mogelijk geholpen worden door een biosensor app, Sense-IT in combinatie met een smartwatch. GZ-psycholoog bij GGNet en onderzoeker van de Universiteit Twente (UT) Youri Derks, promoveerde vorige week op zijn studie ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.
Mensen met borderline kunnen geholpen worden door een app en smartwatch


Voor zijn studie onderzocht Derks de invloed van alexithymie op mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Dat onderzoek toonde aan dat er een duidelijke relatie is tussen alexithymie en BPS. 

Op basis daarvan ontwikkelde Derks, samen met enkele andere UT onderzoekers, de biosensor app Sense-IT, om alexithymie te behandelen. “Het onderzoek past bij onze behoefte om écht nieuwe mogelijkheden voor patiënten te ontwikkelen en daarmee hun zelfregie en welzijn te verbeteren” vertelt Derks.

De biosensor, gecombineerd met een smartwatch app, geeft een melding bij oplopende emoties. Patiënten kunnen dan eerder actie ondernemen, vóórdat de situatie ontspoort. Door het te laat herkennen van emoties zijn zij vaak niet meer in staat deze emoties te onderdrukken, met alle gevolgen van dien.

Sense-IT is gemaakt voor gebruik in combinatie met een smartwatch die in staat is om de hartslag van de drager te meten. De app combineert de hartslag met de mate van beweging en kan zo oplopende spanningen herkennen. Dit is meestal het geval wanneer de hartslag oploopt, maar de patiënt niet of nauwelijks meer beweegt.

Sense-IT is in principe klaar om in de praktijk gebruikt te gaan worden. Echter, voordat het zover is moet de klinische effectiviteit van de smartwatch app nog onderzocht worden. De makers hebben goede hoop dat de app op relatief korte termijn breed beschikbaar kan komen.

 

Lees het hele artikel hier.