Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Nieuwe opleiding “Ervaringsdeskundige in de Zorg” (Associate Degree)

Ervaringsdeskundigen vervullen een rol op velerlei terrein binnen de GGZ en de Verslavingszorg. Dat varieert van het ondersteunen en coachen van herstelprocessen bij gebruikers van zorg, het trainen van niet-ervaringsdeskundige hulpverleners in zake bejegening en/of herstelondersteunend werken tot kwaliteitsbewaking en beleidsadviezen.
Aan de Hanzehogeschool Groningen start daarom met ingang van 1 september 2011 een nieuwe 2-jarige HBO-opleiding tot ervaringsdeskundige in de zorg.

De noodzaak om in de nabije toekomst meer ervaringsdeskundigen in dienst te nemen en herstelprocessen centraal te stellen wordt door meer en meer instellingen en organisaties voor GGZ en Verslavingszorg erkend. Tevens wordt het belang van een gedegen voorbereiding op de functie van ervaringsdeskundige door alle betrokkenen onderschreven. Dit enerzijds omdat het werk als ervaringswerker specifieke kennis en vaardigheid vereist, anderzijds ook om teleurstelling en vroegtijdige uitval te voorkomen.
Bij de nieuwe opleiding gaat het er niet om reguliere hulpverleners op te leiden, die daarnaast over ervaring beschikken als gebruiker van zorg. Daarin kunnen al bestaande opleidingen – zoals Verpleegkunde of SPH - voorzien. Het gaat uitdrukkelijk om het opleiden van ervaringswerkers, waarbij het denken in termen van empowerment en herstel centraal staat. Vanuit die basis kunnen mensen dan kiezen voor een breed spectrum aan activiteiten: van bondgenoot van de zorggebruiker tot bruggenbouwer, van herstelcoach tot beleidsadviseur enzovoorts

Meer informatie via deze website.