Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Ondanks Corona in meerdere steden daklozen op straat

In meerdere steden in ons land, waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, belanden op dit moment daklozen op straat, die eerder vanwege de corona-crisis nog in aanmerking kwamen voor opvang. In Amsterdam en Den Haag zijn, ondanks de ‘anderhalve metersamenleving’, de afgelopen week meer groepjes daklozen ’s nachts op straat gesignaleerd.

Straatdokters en Dokters van de Wereld hebben kabinet en kamer in een brandbrief laten weten dat het afschalen van extra opvang voor daklozen een risico is voor de volksgezondheid.

De afgelopen maanden betaalde het Rijk voor de opvang van alle daklozen, met en zonder papieren. Dat was terecht en verstandig, en blijft ook in deze fase van de pandemie noodzakelijk. Daklozen zijn alleen dankzij de extra voorzieningen in staat geweest om in enige mate te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Het ministerie van VWS richt zich echter sinds 18 mei “op het afbouwen en ombouwen van de noodopvang”. Dit leidt nu al tot meer en meer daklozen op straat.

Janine Wildschut, Directeur a.i. van Dokters van de Wereld: “Wij vinden het niet humaan en medisch onverstandig om een significant aantal daklozen de komende maanden voorzieningen als stromend water, zeep, een douche en een wasmachine te ontzeggen. Dit is niet alleen vanwege vatbaarheid en verspreiding, maar ook omdat de traceerbaarheid en isolatie van eventuele gevallen van Covid-19 vele malen complexer is op het moment dat mensen op straat verblijven.”

Bron: DoktersvandeWereld