Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Indrukwekkende hervorming GGZ?

Het Open dialoog model biedt een behandeling voor psychose zonder psychotica. In het nieuwe nummer leest u meer over de belangrijke basis van deze methode: gesprekken tussen gezinsleden kunnen de oplossing geven voor de ernstige verwarring waarin de patiënt zich bevindt. Als de acute psychiatrische crisis het hoofd geboden wordt, kan herstel plaatsvinden (kan ook voor andere psychiatrische klachten worden toegepast). Meer over deze Finse methode en toepassing voor behandelingen in Nederland leest u in het nieuwe nummer.

Al meer dan dertig jaar is in het westen van Finland, het gebied dat grenst aan de Botnische Golf, een bijzondere ontwikkeling in de psychiatrie aan de gang. Begonnen in de zuidwestelijke havenstad Turku met onmiddellijke gezinsinterventies bij de start van een behandeling, en volledig tot bloei gekomen in het onder de poolcirkel gelegen Tornio, door de open dialoog benadering.

In 2000 was er al een spectaculaire internationale publicatie  van de Finse onderzoeksgroep waaruit blijkt dat 43% van de mensen met een eerste psychose zonder antipsychoticum behandeld kan worden. Deze publicatie werd door de Europese vakgenoten vrijwel genegeerd. Pas in 2010, nadat de kritische onderzoeksjournalist Robert Whitaker de reis naar het hoge Noorden heeft ondernomen en daarvan verslag heeft gedaan in zijn boek Anatomy of an epidemic, treedt daarin verandering op. Whitaker schrijft over een aanzienlijke vermindering van het aantal nieuwe gevallen van schizofrenie (incidentie). ‘Schizofrenie is uit de regio aan het verdwijnen.’ 

De film Open Dialogue van Daniel Mackler  uit 2011 – inmiddels vrij te bezichtigen op YouTube – draagt nog verder bij aan de bekendheid van deze bijzondere benadering van schizofrenie. 

Tekst: Jan van Blarikom

Meer lezen? Lees verder in Participatie en Herstel nummer 4 (december, 2015). Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement.