Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Outsider Art Museum

In De Hermitage in Amsterdam werd op 17 maart het Outsider Art Museum geopend door koningin Máxima. Het nieuwe museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. In het museum zijn onder meer schilderijen van Willem van Genk te zien. Ook is een wand ingeruimd voor werken van Jannemiek Tukker, welbekend bij de lezers van Participatie & Herstel: zie haar ruimschoots van illustraties voorziene artikel "Wervelingen, over de helende werking van kunst" in het augustusnummer van 2015.

In de Hermitage is ruimte gecreëerd voor een Outsider Art Galerie, een Artotheek en twee ateliers voor kunstenaars van Cordaan. Als partner van het nieuwe Outsider Art Museum wil Cordaan erkenning voor getalenteerde kunstenaars met een beperking. In de ateliers komt straks een speciaal programma dat moet uitgroeien tot nationale ‘rijksacademie’ voor Outsiderkunst.

Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Na de Eerste Wereldoorlog kwam deze stroming in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde zijn boek Bildnerei der Geisteskranken met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn. Later bedacht Jean Dubuffet (1901 – 1985) de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceerde in 1972 de term ‘Outsider Art’.

Voor meer informatie zie www.amsterdam-outsider-art.nl