Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Praxis: Reageer nu!

Broos vertrouwen

Lieke (20 jaar) woont sinds een half jaar in een Beschermde Woonvorm. Ze maakt weinig contact met de andere bewoners. Lieke vertoont zich alleen in de huiskamer bij de maaltijden en, volgens afspraak, bij gezamenlijke activiteiten. Meestal zit ze alleen op haar kamer, waar ze muziek luistert, leest of huiswerk maakt.
Door haar psychische problemen moest Lieke tijdens het examenjaar haar schoolloopbaan onderbreken. Ze is in dat jaar opgenomen na een suïcidepoging en is aansluitend aan een dagbehandeling van een jaar in de BW gaan wonen. Lieke is vastbesloten om alsnog haar vwo-diploma te halen en bereidt zich daarop voor door een aantal vakken schriftelijk via het LOI voor te bereiden. Studeren is voor Lieke beladen en stressvol geworden omdat ze erg hoge eisen aan zichzelf stelt en faalangstig is.

Peter (25 jaar) is de persoonlijk begeleider van Lieke. Hij begeleidt haar nu ongeveer een half jaar en hij kon aanvankelijk moeilijk contact met haar krijgen. Vanaf het begin is ze erg verlegen en kruipt ze in haar schulp zodra Peter wat meer persoonlijke thema’s aan de orde stelt. Ze kan hevig blozen en hij heeft zich wel eens afgevraagd – na een suggestie van een collega in die richting – of ze misschien heimelijk verliefd op hem is. Ook al constateert hij een groeiend vertrouwen en meer openheid tijdens de begeleidingsgesprekken, hij acht de relatie toch nog te kwetsbaar om zo’n onderwerp direct aan de orde te stellen.

Buiten de RIBW heeft Lieke alleen nog wel eens contact met een vriendin die ze nog van school kent. Ze spreken een paar keer per jaar af in een café-restaurant in de buurt van de RIBW. Lieke heeft een oudere broer en heeft – voor iemand van haar leeftijd – redelijk contact met haar ouders.

Belangrijke doelen die in haar begeleidingsplan zijn opgenomen zijn:
· Het alsnog halen van haar vwo-diploma;
· Meer sociale contacten leggen, vriendschappen sluiten.
Lieke heeft aangegeven dat ze zich vaak erg eenzaam voelt.

Afspraak is dat Lieke in ieder geval meedoet aan alle gezamenlijke bijeenkomsten in de BW, waaronder de maaltijden. Tot nu toe houdt ze zich aan die afspraak, maar meer uit plichtsbesef dan dat ze er plezier aan beleeft, zoals ze het zelf uitdrukt. Ze zegt dat ze in de woonvorm geen mensen heeft ontdekt die ze als vriend of vriendin ziet zitten. Toen Peter voorstelde om haar vwo via een avondopleiding voor te bereiden, omdat ze dan meer met anderen in contact komt, gaf ze aan daar nog niet aan toe te zijn.

Tijdens een overdracht van de nachtdienst wordt Peter volkomen verrast door de mededeling dat Lieke al een paar dagen niet in haar eigen bed slaapt, maar op de kamer van Dennis, een medebewoner. Dennis is een zeer aanwezige bewoner die nogal dominant kan zijn. Ineens spoken er allemaal vragen door Peters hoofd. Wordt Lieke door Dennis onder druk gezet? Is dit wel haar eigen keuze? Gebruikt ze eigenlijk wel voorbehoedsmiddelen? Waarom heeft ze hier tijdens hun gesprek een paar dagen geleden niet met hem over gesproken? Hebben collega’s hier ook nooit iets van gemerkt? Moet hij nu op korte termijn opnieuw een gesprek met haar hebben?
Hij vreest dat Lieke zich ter verantwoording geroepen zal voelen en dat dat hun toch nog steeds broze vertrouwensrelatie in gevaar zal brengen.

Hoe zou jij handelen als je in de schoenen van Peter stond?

Reageer hier!