Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Psychische hulp en je zorgverzekering

Op het moment dat je er zelf niet meer uitkomt, kan je terecht binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je zorgverzekering vergoedt deze behandelingen. Wel onder bepaalde voorwaarden. Ten eerste heb je een verwijzing nodig van je huisarts én moet er een diagnose gesteld volgens de DSM-5. Maar hoe werkt dit verder? En met welke klachten kun je terecht binnen de GGZ?
Psychische hulp en je zorgverzekering

Waar kun je terecht met psychische klachten?

Op het moment dat je ergens tegenaan loopt, kun je het best eerst contact opnemen met je huisarts. De huisarts zal je helpen je door te verwijzen naar de juiste hulpverlener. Dit ligt ook aan de soort en de ernst van je klacht. Gaat het om lichtere psychische problemen? Dan kun je vaak binnen de huisartsenpraktijk terecht bij een praktijkondersteuner GGZ (POH). Deze zorg krijg je vergoed uit de basisverzekering. Ook betaal je hier geen eigen risico voor, omdat de praktijkondersteuner onder de huisartsenzorg valt.

Heb je te maken met matige psychische klachten? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de basis-GGZ. Hier krijg je een behandeling van (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen of GZ-psychologen. Hier kom je ook terecht als je te maken hebt met chronische (stabiele) problematiek.

Daarnaast is er ook de gespecialiseerde GGZ. Net zoals bij de basis-GGZ krijg je hier behandelingen van psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen of GZ-psychologen. Op het moment dat je te maken hebt met ernstige psychische problemen, verwijst de huisarts je hiernaartoe.

Vergoeding psychologische zorg

De behandelingen van zowel de basis-GGZ als de gespecialiseerde GGZ worden meestal vergoed vanuit je basisverzekering. Je hebt hier dan wel een verwijzing van je huisarts nodig, een vastgestelde diagnose volgens de DSM-5 en het moet gaan om noodzakelijke zorg.

In de verwijzing moet duidelijk staan wie is verwezen, waarom en welke soort zorg nodig is. Deze verwijzing is één jaar geldig. Op het moment dat je vervolgbehandelingen nodig hebt onder dezelfde diagnose, is er vaak geen nieuwe verwijsbrief nodig. Mits er een onderbreking van een jaar tussen zit.

Houd er daarnaast rekening mee dat je voor psychologische zorg uit de basisverzekering wel je eigen risico betaalt. Weet je al dat je psychologische zorg nodig hebt? Houd daar dan rekening mee tijdens je zorgverzekering vergelijken door je eigen risico niet te verhogen. Dit betaal je dan namelijk eerst zelf. Dit geldt niet als je onder behandeling bent van een praktijkondersteuner.

Check contractering van je zorgverlener
Naast deze voorwaarden, is het ook belangrijk om te checken of jouw zorgverzekering en zorgverlener een contract met elkaar hebben afgesloten. Is dit namelijk niet het geval, dan kan het ook dat je (een deel van) de kosten zelf betaalt. In de contracteringstool van Independer check je snel of dit het geval is en kom je niet voor verrassingen te staan.

Aanvullend verzekeren voor psychische hulp

Er zijn ook behandelingen waar je geen vergoeding voor krijgt vanuit je basisverzekering. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te betalen, maar je kunt je hier ook aanvullend voor verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behandelingen van een seksuoloog, relatietherapie of mindfulness bij een burn-out.