Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Redactioneel Diana Roeg | Het hersteleffect van de relatie

Een oprechte, betrokken relatie met je hulpverlener: het doet ertoe. Dit blijkt uit veel onderzoek naar de bijdrage ervan aan de uitkomsten van psychologische behandeling of aan het behalen van participatie- en hersteldoelen onder RIBWcliƫnten. In recente onderzoeken naar rehabilitatie bleek de werkalliantie opnieuw de belangrijkste verklaring voor het behalen van participatie- en hersteldoelen.
Redactioneel Diana Roeg | Het hersteleffect van de relatie

Het verrast daarom niet dat samenwerkingsrelatie centraal is komen te staan in veel interventies en modellen ter bevordering van de participatie en herstel in de langdurende ggz. In dit nummer vindt u verschillende bijdragen over de nieuwste inzichten op dit gebied. Net als Venu van Nieuwenhuizen eerder betoogde in een werkconferentie bij Herstel voor Iedereen: methodisch rehabilitatiegericht werken bracht 40 jaar geleden de noodzakelijke emancipatie in de behandelggz. Nu is het tijd voor een volgende stap. Wilken en Den Hollander gaan in op de vernieuwingen hiertoe in het SRH, dat nu staat voor Steunend Relationeel Handelen. Berkvens en Koekkoek vertellen over het Methodisch Samen Werken aan de hand van een pilotonderzoek in RIBWs. Slofstra en collega’s nemen je mee in de ervaringen in de pilot Samen voor herstel, waar in Groningen de resourcemethodiek is getest. Kunst kan nieuwe openingen voor gesprek en herstel bieden. 

Lees het artikel verder op pagina 2 van het maartnummer van 2021 van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.