Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Sterkere cannabis leidt tot meer verslavingsproblemen

De sterkte van cannabis is de afgelopen decennia wereldwijd toegenomen en correleert met het feit dat meer mensen verslaafd raken aan marihuana , volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Lancet Psychiatry . Mensen die hogere concentraties tetrahydrocannabinol of THC gebruiken, hebben meer kans op verslaving en psychische problemen, zo ontdekten de auteurs van het onderzoek. Voor onderzoek hebben wetenschappers een "standaard THC-eenheid" vastgesteld van 5 milligram THC, die een milde bedwelming veroorzaakt voor niet-reguliere gebruikers. Producten met een lage sterkte zijn 5 tot 10 milligram per gram THC, aldus de onderzoekers.

Een van de onderzoeken van de hoogste kwaliteit die in onze publicatie zijn opgenomen, toonde aan dat het gebruik van sterke cannabis, vergeleken met eerder gangbare cannabis, verband hield met een viervoudig verhoogd risico op verslaving," Tom Freeman, PhD, de senior auteur van het onderzoek en directeur van de Addiction and Mental Health Group aan de Universiteit van Bath in het VK, vertelde CNN . Freeman en collega's beoordeelden onderzoeken waarin werd gekeken naar de verbanden tussen de potentie van cannabis en geestelijke gezondheid en verslaving. Ze analyseerden 20 onderzoeken met rapporten over angst, depressie , psychose en cannabisgebruiksstoornis of marihuanaverslaving.

Over het algemeen was het gebruik van krachtige cannabis gekoppeld aan een hoger risico op een stoornis in het cannabisgebruik, in vergelijking met het gebruik van gangbare cannabis.

De bevindingen lijken in lijn te zijn met trends in cannabisverslaving en behandelingspercentages wereldwijd, "terwijl de potentie van cannabis in dezelfde tijd bleef stijgen", vertelde Freeman aan CNN.

In het afgelopen decennium constateerde het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving een toename van 76% van het aantal mensen dat in behandeling ging voor cannabisverslaving. In de VS hebben volgens de CDC ongeveer 3 op de 10 mensen die marihuana gebruiken een cannabisstoornis .

In een gram cannabisbladeren zijn de THC-concentraties elk jaar met ongeveer 2,9 milligram gestegen, blijkt uit een andere studie van Freeman en collega's, die in 2020 werd gepubliceerd. In de cannabishars die wordt gebruikt om extracten en concentraties te maken, stegen de THC-niveaus met ongeveer 5,7 milligram elk jaar tussen 1975 en 2017, vonden ze.

 

[Bron: Medscape]