Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Terugval en verleiding

Medicatie voor behandeling van psychische aandoeningen zorgt ervoor dat patiënten zwaarder worden. Hoe langer de medicatie wordt gebruikt, des te groter het effect. Dit blijkt uit een studie door wetenschappers van Maastricht UMC+ naar de invloed van diverse zogeheten antipsychotica op lichaamsgewicht. Psychiater en onderzoeker Maarten Bak pleit er dan ook voor dat psychiatrische patiënten goede voorlichting krijgen en gestimuleerd worden om meer te gaan bewegen en gezonder te eten. Om deze patiënten te helpen (en een ieder ander die een gezonde levensstijl wil ontwikkelen) schreven Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom het boek ‘Terugval en verleiding’ .
Terugval en verleiding

Afvallen is voor veel mensen ontzettend lastig. Toch blijkt dat het nog moeilijker is om de kilo’s er af te houden. Terugval en verleiding liggen op de loer. Als je serieus met dit risico aan de slag wilt, is er nu het werkboek ‘Terugval en verleiding’. Stap voor stap pak je het afvallen en de moeilijke momenten aan.

Diëten is geen wondermiddel en voor de rest van je leven jojoën is voor de meeste mensen ook geen aantrekkelijk vooruitzicht. Een gezonde leefstijl is de enige sleutel tot succes. Maat houden en gezond eten moet eigenlijk op de automatische piloot gaan, zodat je ook als je moe of gestrest bent niet terugvalt. Of in ieder geval niet blijvend terugvalt. Daarover gaat Terugval en verleiding.

Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom willen je leren om goed om te gaan met terugval en verleiding. In hun boek maken ze gebruik van wetenschappelijke kennis over psychologie, eten, afvallen en veranderen. Het doel is dat je meer controle hebt over wat en hoeveel je eet, waardoor je lekkerder in je vel zit. En meer de baas bent over je gewicht.


Bronnen:
Gezondheidsnet (Antipsychotica zorgen voor gewichtstoename)
Gezondheidsnet (Boekrecensie Terugval en verleiding)
Uitgeverij SWP (Terugval en Verleiding)