In het september nummer stond het artikel Eerste ervaringen met een herstelondersteunend begeleidingsplan van Chris Bergmans en Jacqueline Thüss, met een reactie van redactielid Jenny Boumans. De redactie was echter ook zeer benieuwd naar uw ervaringen met dergelijke plannen. Hieronder de ervaringen van TvR-lezeres Jantien Blanken.
Al enige jaren werken wij (GGNET, specifieke zorg, Apeldoorn) met herstelondersteunende begeleidingsplannen. Wij zijn hiermee gestart na het project herstelondersteunende zorg van het Trimbos-instituut. Vanuit het Persoonlijk Profiel (strenghts model) kiezen we met de cliënt wensen die we omzetten naar herstelgerichte doelen die in het begeleidingsplan komen. We zijn gestart om als doel te stellen dat tenminste één doel in het plan herstelgericht zou moeten zijn. Maar natuurlijk moeten alle doelen dat zijn. Het op deze manier werken ervaren veel mensen als inspirerend. Samen met een cliënt werken aan een plan waarin het gaat om de dingen in het leven die belangrijk zijn voor haar/hem in het leven is mooi en zinvol. De vraag: wat is je passie, waar ligt je bezieling, is voor iedereen essentieel.
De mensen waar wij mee werken zijn veelal zeer langdurig opgenomen en zijn het niet gewend dat er naar deze dingen wordt gevraagd. Zij staan hier soms niet meteen voor open, het vraagt van een ieder een lange adem. Smart doelen zijn een nobel streven maar kunnen je ook enorm vastzetten. Herstel is nu eenmaal niet altijd meetbaar omdat het een niet altijd zichtbaar proces is, de doelen zijn dan ook vaak ontdekkingsdoelen (bijvoorbeeld: ik ga nadenken wat ik weer zou kunnen oppakken om in mijn vrije tijd te doen). Dit is voor veel mensen al een enorme stap en soms moet je er ook voor kiezen de doelen minder specifiek te maken. Het specifiek maken kan sommige mensen enorm afschrikken en zo verlies je de aansluiting. Zonder aansluiting en afstemming op elkaar is er niets.
Belangrijker dan de doelen SMART te maken is om ze met regelmaat samen te evalueren en er gericht aan te werken door de dingen te doen, hier is duidelijke aansturing en beleid voor nodig.
Jantien Blanken is werkzaam als coach en houdt zich bezig met het ondersteunen van verpleegkundige teams onder andere bij het maken van begeleidingsplannen.