Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Wil jij iets doen aan jouw verslaving?

Een verslaving: wat is het precies? Wanneer ´willen´ veranderd in ´moeten´ ben jij verslaafd. Met andere woorden: je bent afhankelijk geworden van een bepaald middel. Heb jij last van een ongezonde verslaving, en wil je er iets aan doen? Lees dan snel verder
Wil jij iets doen aan jouw verslaving?

 

Verschillende soorten verslavingen
Een verslaving komt vaak samen voor met psychische klachten, zoals een depressie bijvoorbeeld. Maar dit kan per persoon en verslaving verschillen. Er zijn namelijk verschillende soorten verslavingen. Hieronder zullen we daar kort op ingaan.

Alcohol
Een alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving. Het wordt ook wel alcoholisme genoemd. De grens tussen probleemdrinken en een alcoholverslaving is moeilijk aan te duiden. Dit komt vooral doordat alcohol een brede maatschappelijke acceptatie heeft. Alcoholverslavingen kunnen psychische oorzaken hebben, maar kunnen ook erfelijk zijn of door de opvoeding komen. Om van een alcoholverslaving af te komen, zijn er klinieken gespecialiseerd in deze verslaving, zoals een afkickkliniek alcohol.

Drugs
Een drugsverslaving kan in verschillende vormen voorkomen. Er zijn immers verschillende soorten drugs. Bij een drugsverslaving is er sprake van een sterke hunkering naar drugs. Je verliest de controle over hoeveel en hoevaak je drugs gebruikt. In Nederland komen heroine, cocaine, cannabis en amfetamine verslavingen het vaakst voor. Bij een drugsverslaving heb je het gevoel drugs te moeten gebruiken om je goed te kunnen voelen en te kunnen functioneren. Heb jij dit gevoel ook? Lees je dan in over een afkickkliniek drugs

Wat kan je zelf doen aan een verslaving? 
Maar waar moet je beginnen als je van een ongezonde verslaving af wilt komen? Je kunt namelijk eerst ook een aantal dingen zelf doen. De eerste stap bij het aanpakken van een ongezonde verslaving is het erkennen dat je een probleem hebt. Dit is ook gelijk de belangrijkste stap. Als je niet erkent dat je een verslaving hebt, wordt het lastig om dit effectief aan te pakken. Het opstellen van een lijstje met alle redenen waarom je wilt stoppen, kan erg behulpzaam zijn. Een lijstje kan je namelijk houvast bieden en een herinnering zijn op momenten dat je het er moeilijk mee hebt. De volgende stap is het afspreken van de dag waarop je gaat stoppen of iets aan het probleem gaat veranderen. Werk hier ook daadwerkelijk naar toe. Probeer niet teveel te werken in grote stappen, maar juist in kleine stappen. Wees ook trots als je bepaalde stappen hebt behaald. Verder is het belangrijk om afleiding te zoeken als je het moeilijk hebt met afkicken. 

Het aanpakken van een verslaving begint dus bij jezelf. Voordat je professionele hulp inschakelt, kun je zelf eerst nog een aantal stappen ondernemen om hier vanaf te komen. Heb je er toch hulp bij nodig? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts. 

Klik hier voor meer informatie