Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

GGZ+: meer ruimte voor innovatie in de geestelijke gezondheidszorg

Sinds afgelopen week is Nederland een nieuw initiatief rijker: de stichting Ggz+, opgericht door een bekend kwartet. De initiatiefnemers aan het woord:

' Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg is vaak ver te zoeken. Zo duurt het in Nederland erg lang voordat nieuwe bewezen behandelmethodes worden geïntroduceerd. Hier kan wel 13 jaar tussen zitten. Hiervan zijn patiënten, familie en zorgverleners uiteindelijk de dupe. Ook is de geestelijke gezondheidszorg in Nederland hierdoor onnodig duur”, aldus voorzitter Frits Bovenberg. Vanwege de lange tijd die er in Nederland zit tussen het ontdekken en het implementeren van nieuwe methodes hebben Frits Bovenberg (voorzitter), Menno Moraal (secretaris/penningmeester), Gijs Francken (coördinator projecten) en Rokus Loopik (coördinator studiereizen) het initiatief genomen voor de nieuwe Stichting. Met /Ggz+/ willen ze het introduceren van nieuwe effectieve behandelmethodes in Nederland versnellen. Hiervoor worden diverse activiteiten ontplooid uiteenlopend van workshops en lezingen tot de mogelijke oprichting van een (private) instelling die kan dienen als een soort proeftuin voor vernieuwing en efficiëntie. “Met de stichting willen we nieuwe effectieve methodes uit andere landen en bijvoorbeeld de wetenschap sneller verspreiden in de soms conservatieve geestelijke gezondheidszorg. Dit scheelt geld, tijd en veel zorgen”, aldus Menno Moraal.

Als eerste wapenfeit organiseerde de kersverse stichting afgelopen week al een studiereis naar de Verenigde Staten (V.S.) om kennis te nemen van de nieuwste inzichten daar. Naast Columbia University werden diverse succesvolle projecten bezocht die zich lenen voor toepassing in Nederland.

Achtergronden
De initiatiefnemers hebben ieder jarenlange praktijkervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Zo werkte Frits Bovenberg achtereenvolgens als teamleider, beleidsmedewerker en inspecteur. Momenteel is hij zelfstandig ondernemer in de zorg en traint hij teams. Menno Moraal heeft ervaring als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en manager in de GGZ. Gijs Francken is ervaringsdeskundige, oprichter en voormalig voorzitter van Anoiksis (de patiëntenvereniging voor mensen met chronische psychose(n) of schizofrenie). Rokus Loopik is zelfstandig sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Door hun jarenlange ervaring zijn de initiatiefnemers er van overtuigd geraakt dat het ook anders kan in de geestelijke gezondheidszorg. Daar willen ze zich naast hun reguliere werk dan ook graag hard voor maken vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Ze hebben ook bewezen om effectief nieuwe methodes te kunnen implementeren. Zo introduceerde Frits Bovenberg met enkele anderen uit de V.S. afkomstige methodes om teams in de geestelijke gezondheidszorg effectiever te laten samenwerken.
De groep professionals die zich heeft aangesloten bij de nieuwe stichting groeit iedere dag. Het gaat dan om onder meer sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en psychiaters. Zij zoeken aansluiting omdat ze moeite hebben met de traditionele manier van werken en de soms grote bureaucratie in de reguliere zorg. Daarnaast delen allen een passie voor inhoudelijke vernieuwing en zorg met oog voor de mens. Het huidige bestuur wordt nog aangevuld met enkele prominente professionals uit de geestelijke gezondheidszorg.