Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Beroepsregistratie ervaringsdeskundigen | Een spannende opgave

In een wereld waarin beroepsregistratie steeds belangrijker wordt gevonden, willen ook ervaringsdeskundigen zich als beroepsgroep registreren. In dit artikel beschrijven de auteurs het beroep ervaringsdeskundigheid (vakbekwaamheid, rollen, opleiding) en de lijnen waarlangs beroepsregistratie vorm zou kunnen krijgen.

Tevens een blik op de risico’s en de uitdagingen waar de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) zich voor gesteld ziet.

Beroepsregistratie: de volgende stap?

Beroepsregistratie is een erkenning van professioneel handelen. Je laat ermee zien dat je vakbekwaam bent en werkt volgens professionele normen en waarden. Voor ervaringsdeskundigen is dit een spannende opgave, want hoe doe je dat als beroepsgroep die juist de ervaringskennis van existentiële belevingen in het professionele domein wil brengen? Gaan de mensen met cliëntervaring op de stoel van de professional zitten door zelf een professional te worden? Ervaringsdeskundigen willen juist dichtbij de leefwereld blijven van mensen die de ervaringsdeskundige inzet goed kunnen gebruiken.

‘Vanaf 1998 geef ik supervisie aan ervaringsdeskundigen als geregistreerd supervisor. Dat betekent dat ik me aan de beroepscode houd en om de vijf jaar aantoon dat ik mezelf blijf ontwikkelen. Ik volg scholing, doe intervisie met vakgenoten en denk mee aan de ontwikkeling van het vak supervisiekunde. Als ervaringsdeskundige docent en supervisor ben ik niet geregistreerd. Ik kwam in 1998 door een mooie samenloop van omstandigheden in de GOAL-opleiding terecht (red. de GOAL was in 1996 de eerste opleiding voor ervaringsdeskundigen aan opleidingsinstituut ROC Zadkine in Rotterdam). In de afgelopen 20 jaar leerde ik van en met ervaringsdeskundigen over de waarde van ervaringsdeskundigheid

Lees verder op pagina 15 van het maartnummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.