Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Implementatie van de Individuele Rehabilitatie Benadering in GGZ Oost Brabant

In dit artikel beschrijven we hoe GGZ Oost Brabant vormgeeft aan herstelondersteunende zorg. In het bijzonder richten we ons op de implementatie en borging van de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) en de randvoorwaarden die nodig zijn om de IRB succesvol te laten zijn.

Bij GGZ Oost Brabant is de herstelvisie leidend in de hulpverlening. GGZ Oost Brabant wil mensen met een psychische kwetsbaarheid hulp bieden bij hun proces van persoonlijk, symptomatisch en maatschappelijk herstel, en beschouwt zich daarbij als onderdeel van een maatschappelijk steunsysteem. We gebruiken het Service-Outcome Schema (zie schema) van Anthony (1993), om het gewenste herstelresultaat van de cliënt te vertalen naar de benodigde inzet van zorg op cliënt-, programma- en systeemniveau (Anthony, 1993; GGZ Oost Brabant, 2016; Van Heugten & Roest, 1996).

Om herstelondersteunende zorg te realiseren heeft GGZ Oost Brabant fors geïnvesteerd in het implementeren van de kernwaarden ervan (Farkas e.a., 2005; Van Heugten & Van Rooijen, 2012). In 2008 startten we vanuit het Zorgprogramma Langdurende Zorg en Rehabilitatie (GGZ Oost Brabant) om de herstelvisie te vertalen naar de praktijk van de langdurende zorg. De medewerkers volgden een training herstelondersteunende zorg en herstelondersteunende teamcoaching. We begonnen met het afnemen van de Recovery Oriented Practice Index (ROPI) en organiseerden symposia met onder andere masterclasses van Marianne Farkas. In 2011 werd het herstelondersteuningsplan geïntroduceerd dat binnen GGZ Oost Brabant is ontwikkeld (Burgt & Coopmans, 2012). Sinds 2012 nemen we jaarlijks de MANchester Short Assessment of quality of life (MANSA) af om de resultaten van onze inspanningen op de kwaliteit van leven te meten.

Linda van Moorsel en Debby Postulart 

Lees verder op pagina 38 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Bestel uw exemplaar hier!