Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Inzet van ervaringsdeskundige onderzoekers

Sociale netwerken en relaties zijn voor mensen met een ernstige psychische aandoening belangrijke factoren voor herstel en tegelijk een terrein waarop zij vaak onvervulde zorg- en begeleidingsbehoeften hebben. Nu door de ambulantisering eenzaamheidsbestrijding en netwerkversterking alleen maar belangrijker worden, geven professionals aan hierbij handvatten nodig te hebben. Het SPRINT-project is een kwalitatief onderzoek dat nagaat hoe instellingen voor beschermd/begeleid wonen de ondersteuning op het gebied van sociale contacten beter kunnen laten aansluiten bij de wensen en behoeften van cliƫnten.

Sociaal netwerk en ernstige psychische aandoeningen

Contacten met vrienden, familie, buren, collega’s, de caissière in de supermarkt of een mede-treinreiziger, sociale contacten zijn enorm belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat sociale netwerken en relaties voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) belangrijke factoren zijn voor herstel (Leamy e.a., 2011; Hendryx e.a., 2009; Schön e.a., 2009) en een voorwaarde voor sociale inclusie. Positieve sociale relaties kunnen steun bieden en hulp geven, bijdragen aan zelfvertrouwen en zorgen voor gezelschap en plezier. Tegelijkertijd ervaren mensen met EPA al jaren onvervulde zorg- en begeleidingsbehoeften op dit levensdomein (Theunissen e.a., 2013; Michon e.a., 2008; Van Hoof e.a., 2017). Mensen die een gemis van betekenisvolle relaties ervaren, lopen het risico te vereenzamen of in sociaal isolement te geraken. Het opbouwen en onderhouden van sociale relaties is voor mensen met EPA niet altijd gemakkelijk. Sommige redenen daarvoor hangen direct of indirect samen met hun aandoening of beperking als gevolg daarvan. Ernstige psychische aandoeningen openbaren zich vaak in een jongvolwassen leeftijdsfase waarin het opbouwen van een netwerk belangrijk is. Juist dan vallen mensen uit op het werk of tijdens een opleiding. Belangrijke settingen waarin ‘geoefend’ wordt met het aangaan en onderhouden van sociale contacten en waarin dikwijls de basis voor langdurige sociale relaties wordt gelegd.

Lees het artikel verder via deze pagina of op pagina 49 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.