Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Over de hel van psychisch lijden

Bijgaande tekening meet in het origineel 9 bij 6 meter en is gemaakt door Fred de Heij onder regie van Ger van Wulften naar aanleiding van de tekst van de lectorale rede van Alie Weerman op 12 juni 2019.1 De auteur geeft een toelichting erop, als inleiding op een later te publiceren verhandeling over de noodzaak van aandacht voor de specifieke tragiek van mensen die leven met een ernstige psychische aandoening.

De tekening toont iets van de hel van het leven met ernstige psychische aandoeningen. Een leven in het donker, achter de schermen in situaties, waar de omgeving vaak relativerend (‘Het valt wel mee toch?’), veroordelend (‘Dan had je die drank maar moeten laten staan’) of ontkennend (‘Ik ben ook wel eens bang’) op reageert. Een leven waarover mensen die ermee kampen vaak moeilijk kunnen spreken en waar professionals verschillende termen voor gebruiken om ermee om te gaan, afhankelijk van hun perspectief of vakgebied. We zien in de tekening enkele diagnostische DSM-categorieën uit de ggz – de witte woorden in het midden (Schizofrenie, Verslaving, Obsessief-Compulsief, PTSS, DIS), enkele termen uit het sociaal werk – de grijze woorden onderin – en helemaal bovenin termen die we schromen te gebruiken: geweld, misbruik, verwaarlozing, verschijnselen in onze samenleving waar mensen met ernstige psychische problematiek niet zelden ervaring mee hebben.

Lees het artikel verder via deze pagina of op pagina 46 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.