Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Project ‘Dit Ben Ik’

Vanuit de ART-benadering hebben de auteurs bij ggz-instelling Lentis een interventie ontwikkeld die zich meer dan de gebruikelijke rehabilitatiebenaderingen (IRB, SRH of de WRAP) richt op herstel van identiteit en die minder een beroep doet op de cognitieve en verbale vaardigheden van mensen met een ernstige psychische beperking. Er was behoefte aan een eenvoudig te begrijpen interventie gericht op persoonlijk herstel die zoveel mogelijk gebruikmaakt van nonverbale manieren van communicatie. Daaruit is eind 2017 het project ‘Dit Ben Ik’ ontstaan.

Identiteit en ontwikkeling

Als mens hebben we een eigen identiteit en wie je als mens bent, is een samenspel van verschillende factoren. Identiteit bestaat onder andere uit karaktereigenschappen, persoonlijke voorkeuren, drijfveren of verschillende rollen die je vervult. Identiteit staat niet vast, maar is veranderlijk. Het is steeds een resultante van het leven dat constant in beweging is. Als persoon krijg je nieuwe rollen, bijvoorbeeld door de geboorte van een kind of er vallen juist rollen af, bijvoorbeeld na het behalen van een diploma. Je ontwikkelt je daarnaast als persoon omdat je steeds nieuwe ervaringen op doet, zowel positieve als negatieve. Sommige ervaringen helpen je ontdekken wat goed bij je past, andere ervaringen leren je wat je niet (meer) wilt. Aan alle gebeurtenissen en ervaringen geef je zelf betekenis. Het is je eigen interpretatie van wie je bent en wat je doet op deze wereld.

Lees het artikel verder via deze pagina of op pagina 22 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.