Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Ruimte maken om samen te zoeken

Psychische ontwrichting gaat vaak samen met allerlei overrompelende, mistige en ingewikkelde tegenstrijdigheden waarbij ook de naasten betrokken zijn. Dat vraagt allereerst om ruimte om zicht te krijgen op wat er allemaal speelt. Een ruimte waarin iedere stem gehoord wordt. In die uitwisseling kunnen nieuwe inzichten en wensen opkomen. Dit maakt de eventuele keuze voor interventies en behandeling meer passend.

Binnen de Werkplaats Herstelondersteuning onderzochten de deelnemers hoe herstelondersteuning vorm te geven in de praktijk (Boertien & Harmsen, 2018). In de werkwijze van Peer-supported Open Dialogue (POD) leken veel van de verworven inzichten samen te komen. POD biedt ruimte voor de complexiteit van ieders persoonlijk herstelproces binnen de context van het sociale netwerk. De werkwijze is uitgewerkt in een methode voor zowel de houding van de hulpverleners als voor de zorgorganisatie. Na een oriënterend werkbezoek aan Londen (begin 2016), hebben Altrecht, Lister, METggz en GGzE besloten om ervaring met POD op te doen en te investeren in het trainen van medewerkers.

In deze bijdrage doen wij – die allen recentelijk in POD getraind zijn – een poging om POD zelf te beschrijven en onze ervaringen ermee in de dagelijkse praktijk. Wij beschouwen dit als een eerste aanzet en verwachten hiermee niet alle vragen over inhoud, toepassing en implementatie weg te nemen.

Lees het artikel via deze pagina of op pagina 4 van het decembernummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.