Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Woon/werk gemeenschap Umah-hai van ervaring naar deskundigheid

In dit artikel wordt ingegaan op de vragen: hoe en waarom Stichting Umah-hai is ontstaan, hoe Umah-hai door een streven naar authenticiteit en autonomie meer diversiteit in het zorglandschapt brengt; hoe een bewustwordingsproces zich bij Umah-hai heeft voltrokken dat transformatie van ervaring in ervaringsdeskundigheid niet vanzelf gaat en hoe Umah-hai een eigen wijze heeft ontwikkeld voor omgang met kwetsbaarheid bij zowel medewerkers als deelnemers.

Umah-hai is door cliënten in de zorg in 2004 opgericht om veilige woon/ondersteuningsplekkken in de gewone woonwijk voor (ex) cliënten uit de psychiatrie en/of verslavingszorg te creëren. Umah-hai richt zich met name op het bevorderen van zelfredzaamheid en autonomie. 'Umah-hai' betekent 'groot familiehuis'. De kernwaarden zijn vanaf het begin: gelijkwaardigheid, wederkerigheid, saamhorigheid en vertrouwen.

Geschiedenis

Henny Zee (1952 - 2006) de inspirator van Umah-hai, stelde dat cliënten na behandeling 'meestal met een uikering in een flatje in een achterstandswijk belanden, zonder sociale contacten, waardoor ze vroeg of laat vereenzamen en weer in hun oude verslavings- en/of psychiatrisch patroon vervallen'. 

Lees verder op pagina 31 van het juninummer van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.