Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

De start van het Leidse Inloophuis Psychiatrie | Impressie van een hervonden film

Een oude videoband uit het archief van het Inloophuis Psychiatrie Leiden werd onlangs gedigitaliseerd. Deze film werd gemaakt in 1994 ter gelegenheid van tien jaar Inloophuis Psychiatrie en blikt o.a. aan de hand van interviews met een vrijwilliger, een oud-inloper/vrijwilliger, een oud-bestuurslid en een oud-coördinator terug op de start van het Leidse Inloophuis Psychiatrie. Daarmee maakt de film ons deelgenoot van het gedachtegoed uit de tijd van de oprichting van het Inloophuis: de democratische psychiatrie.

Inloophuis Psychiatrie Leiden

Het Leidse Inloophuis Psychiatrie werd 14 februari 1984, op de Dag van de Psychiatrie, opgericht door een aantal enthousiaste jonge maatschappijverbeteraars samen met leden van de doelgroep. Doel van het Inloophuis is om voor (ex-)cliënten uit de psychiatrie een behandelvrije en ondersteunende gezellige ontmoetingsplaats te bieden, waar de behoeften van de gebruikers centraal staan (Roosenschoon & Nagy, 2001). Een initiatiefgroep had twee jaar aan de voorbereiding gewerkt, zo vertelt Carolien de Groot, één van de oprichters, in de film. Deze groep bestond uit enkele studenten psychologie, die een onderzoek hadden gedaan naar patiëntenrechten in het toenmalige Psychiatrisch Ziekenhuis Endegeest, leden van de bewonersraad van dit ziekenhuis, en anderen, vooral jongeren: ‘Iedereen die wilde mocht meedoen’. Het initiatief kwam voort uit onvrede over het gebrek aan invloed van patiënten in de psychiatrische ziekenhuizen.

Lees het artikel verder via deze pagina of op pagina 87 van het lustrumnummer van 2021 van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.