Participatie en herstel
Zoeken
Participatie & Herstel
| Meer


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte![ advertenties ]

Logavak Opleidingsgroep

Een werkbezoek aan de ggz in Krakau, Polen | Creativiteit in onderzoek en maatschappelijk herstel

Op uitnodiging van professor dr. Andrzej Cechnicki, hoogleraar aan de Jagiellonian Universiteit bezochten de auteurs in januari 2020 verschillende locaties van psychosezorg (onderzoek en praktijk) in Krakau. Zij delen hun indrukken en bevindingen.

Uitgangspunt: sociale psychiatrie Tijdens onze reis blijkt Andrzej Cechnicki de belichaming van het begrip ‘sociale psychiater’. Hij heeft nauwe contacten met cliënten en cliëntenorganisaties, naasten, medewerkers en politici. We hebben in Krakau zowel collega’s uit zijn onderzoeksgroep als uit de praktijk ontmoet en werden rondgeleid op verschillende locaties. Het werkbezoek heeft ons veel inspiratie en nieuwe kennis opgeleverd. Voor ons sprongen met name de creativiteit in het onderzoek en in de behandelpraktijk en de omgang met maatschappelijk herstel in het oog. Daarbij kunnen we over en weer van elkaar leren.

Creativiteit

Onderzoek met beperkte middelen

Bij de rondleiding over de onderzoeksafdeling en presentaties van de onderzoekers bleek een creatieve insteek. Hoewel in Polen de financiële middelen beperkter zijn dan in sommige andere westerse landen, proberen zij de wetenschappelijke innovaties zoveel mogelijk te volgen en deze op eigen wijze te integreren. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van Virtual Reality (VR) in een therapiesetting, waarnaar in Nederland momenteel veel onderzoek naar wordt gedaan.

Nog geen abonnee? Klik dan hier.